POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Aby zboží dorazilo v pořádku. Ochrana zboží při přepravě

Publikováno: 16. 3. 2016

Při expedici zboží a jeho přípravě na cestu k zákazníkovi se vyplácí balení nepodcenit. V případě objemnějších břemen stohovaných na paletách je dobré využít ke zpevnění nákladu spínací vázací pásky. Ty jsou k dostání v mnoha variantách ať už dle materiálu, či rozměrů. Pásky vynikají vysokou pevností a jsou schopné absorbovat i vyšší rázy. Nabízí se z různých materiálů. Polypropylenové pásky jsou ekologičtější variantou ocelové pásky, mají zaoblené hrany a nepodléhají korozi.


Pro pevné spojení pásek je třeba použít spony na vázací pásky.  Vázací pásky se obvykle spínají pomocí drátových, plechových či plastových spon.  Utažení vázacích pásků a spojení sponou svede snadno takzvaná páskovačka nebo napínač. Pro snazší manipulaci s páskou přijdou vhod odvíječe vázací pásky.
 


Při balení zboží za pomoci vázací pásky je možné použít ochranné rohy z kartonu či plastu, které se vloží pod samotnou vázací pásku. Ochranné rohy zabrání deformaci hran kartonů otlačením či odřením od utažené pásky. I při větším utažení vázací pásky tak nehrozí, že by se karton protrhl a poškodilo se v něm zabalené zboží.

Následně je vhodné takto fixované zboží zabalit do ochranné, takzvané stretch fólie. Náklad ochrání proti vlivům povětrnostních podmínek, ale i při manipulaci s přepravovaným zbožím. Zásilku udrží po celou dobu dopravy ve stavu, ve kterém byla expedována od dodavatele.

 


Plastová stretch folie při přepravě ochrání i obal samotného zboží před vlhkostí, poškrábáním, prachem a ušpiněním přepravovaného zboží, ale i zvědavými pohledy. A to v případě zabalení nákladu do černé neprůhledné fólie. Nepovolaným osobám tak zůstane skryto, jaký náklad je převážen. 

Stretch folie, ať už v černém či transparentním provedení, jsou univerzálním obalovým materiálem, který se využívá kromě stohování na paletách třeba i při balení elektroniky nebo nábytku během stěhování. Pružnou folií lze při napnutí docílit pevného obalu, který na sebe naskládané krabice či jiné předměty stmelí k sobě. Obvykle se zboží stretch folií obaluje ve více vrstvách – jednak kvůli vyšší pevnosti, ale i vyšší ochraně před poškrábáním převáženého zboží či krabic. Folie drží po obalení více vrstvami samostatně, kdy k sobě jednotlivé vrstvy přilnou – není proto ani třeba použít lepící pásky.

Stretch folie je k použití připravená navinutá na kartonové dutince. Za pomoci odvíječe lze folii velmi snadno a rychle odvíjet a usnadnit si tak celý balící proces. U některých fólií je role prodloužena v rukojeť, díky které je odvíjení usnadněno i bez použití odvíječe. Folie jsou k dostání v různých šířkách a délkách i tloušťce. Pro balení zboží na paletě se většinou používají stretch fólie s větším návinem, nebo přímo strojové stretch fólie.  

Po obalení zboží ochrannou fólií může zásilka vyrazit do světa na místo určení. A vy víte, že pro bezpečí vaší zásilky jste udělali maximum a přiměřené vlivy přepravy by jí neměly uškodit.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží