Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Deset neuvěřitelných případů z transportu IV

Jen málokoho by napadlo dávat dohromady jeden z největších principů, jakým je osobní svoboda, které si každý z nás, ať v skrytu nebo zcela otevřeně cení, a balení nebo obalování. Příběhy balení a expedice mohou být ale i příběhy cesty ke svobodě. Jeden úhledně zabalený balík tak může doslova změnit život.

Důkazem je Henry Brown. Henry žil ve Virginii jako otrok, kterému transport jednoho balíku převrátil život naruby. Stěhování, do nějž je kromě obalových materiálů, jakými v tomto případě byly velký box a papírový výplňový materiál zapleten i člověk a to ne jako pomocník stěhovacích služeb, ale jako zabalený, nakládaný a odesílaný „předmět“ může nabrat překvapivé obrátky. Zabalení a odstěhování jeho samého za hranice z něj učinily svobodného muže.

V roce 1849 Brown nechal za osmdesát šest dolarů odeslat rozměrnou dřevěnou krabici, do které si zalezl a čekal. Byl to sice dost velký a úhledně zabalený box, ale po nějaké době obalování, nakládání, stěhování z místa na místo, vykládání a převážení se každá krabice začne jevit příliš těsnou, pokud je do ní zabalen člověk. Příznivec abolicionistů, bojovník za svobodu otroků z Filadelfie James Miller McKim souhlasil, že balík ve světě, kde lidé s černou kůží nebyli považováni za věc, přijme a vykládku těžkého břemena si vzal na starost on sám. A tak začala sedmadvacetihodinová cesta Henryho Browna, na kterou se vybavil jen vodou, sušenkou a odhodláním. Pečlivě zabalený měl být přestěhován na svobodu. Dřevěná krabice byla nejdříve naložena na parník, pak přenesena do dostavníku, přepravena do nákladního vlaku, z vagónu na další loď a odtud do dalšího vlaku až nakonec řidič dostavníku vyložil před domem McKima svobodného Browna.

Přestěhování za svobodou se ale samozřejmě nesetkalo s jen pozitivními reakcemi. Jižani v nezvyklém útěku z otroctví spatřovali zradu Severu a krádež jejich majetku. Když Jih vydal zákon o nutnosti navrácení uprchlých otroků ze severu zpátky do jižních států, Henry Brown nečekal a raději uprchnul do Anglie, kde se na chvíli schoval, než se situace trochu uklidnila. Později se legenda v podobě uprchlého otroka, který si za pomoci balíku a jeho expedice za hranice státu vymohl svobodu, vrátila zpět do Spojených Států.

Henry Brown svým neuvěřitelným činem, ve kterém nemalou roli sehrála spolehlivost stěhovacích služeb a obalových materiálů, stal inspirací pro řadu knih, her, filmů a dokonce mu byly i postaveny sochy.