POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Eco - balení I

Publikováno: 5. 10. 2016

Pokud zabrousíme do oblasti balení a obalování, pokud se objeví nutnost zabalit, či obalit předmět, který by měl uvnitř obalu zůstat dokonale chráněný do doby, než dojde k rozlepení pásky na krabici, roztrhání papíru, nebo plastikového obalu, nemusíme nutně mluvit jen a pouze o expedičních firmách. Balení je široký pojem a schová se pod něj klidně i balení dárků, což je s čím dál tím dřívějším příchodem vánoc do obchodu a tedy šílentsví ohledně nákupu a zabalení vánočních dárků, aktuální téma. Není nad to se před velkým obalováním a následným vybalováním zamyslet nad ekologickými alternativami, které by období vánoc ulehčily z hlediska dopadu použitých obalů na životní prostředí.

Možností jak být ekologičtější, ale současně ekonomickými i v rámci takové vrcholové disciplíny z hlediska produkce odpadu, jakou balení jistě je, je hned několik. Několik tipů a triků se jistě hodí i těm, kdo balí, ale hlavně rozbalují a vybalují často a otázka recyklace, nebo balicích materiálů s minimálním dopadem na životní prostředí, jim jistě přišla nejednou na mysl.

Jednou z možností, jak ulevit peněžence i přírodě kolem nás je využít to, co máme doma a tedy po ruce. Například látku. S kouskem látky totiž dokážete vykouzlit zázraky a zabalíte dárek tak, že se klidně může stát, že obal bude lepší než obsah. Látka má jako balicí materiál pro šetřivé jednu velkou výhodu, vyrábí se ve všech možných barvách a s různým potiskem, takže supluje balicí papír. Ovšem s jednou velkou výhodou – lze ji použít znovu a znovu. Navíc se můžete v balení odvázat a dovést k dokonalosti jednu z balicích technik, ze které se v poslední době stává spíše než nutnost obalení předmětu, umění.

Balicí techniky, které jako obalový materiál používají látku, se nazývají furoshiki. Pokud chcete tuto techniku vládnout a balit jako profesionál, stačí se rozhlédnout kolem sebe a vybavit se obalovým materiálem – jakýmkoliv kouskem látky a na internetu vyhledat instruktážní videa. Vaše výtvory balíčků, balíků, obalených předmětů a krabic zabalených do látky jistě obdarovaného ohromí a vám zůstane dobrý pocit z toho, že jste životní prostředí nezatížili obalem, který lze jen těžko, nebo vůbec recyklovat.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží