Karavana I

Odesílání a stěhování zboží, přibližování věcí – cenných a exotických materiálů, koření, látek, šperků, nábytku nebo esencí je staré tak jako naše touha obklopovat se luxusem poté, co jsme uspokojili naše základní potřeby. Jak ale rychle a především bezpečně dopravit zboží k novému majiteli nebo ke klientovi, který si jeho dodání objednal?

Dnes je práce stěhovacích firem ulehčena existencí sítě silnic a železnic a také samozřejmě takovými vynálezy, jakými jsou letadla, lodě a hlavně expediční firmy, které zakoupené zboží nejen perfektně zabalí do několika vrstev obalových materiálů, aby v průběhu transportu nedošlo k jeho poškození, ale odešlou ho tak, aby se ke svému cíli dostalo, co nejdříve. V minulosti samozřejmě podobné vymoženosti neexistovaly a předchůdce stěhovacích firem posílal vzácné předměty určené k prodeji karavanou, v krabicích, boxech a dřevěných nebo kovových přepravkách, které je chránily. Ale co to vlastně karavana, jejíž idylické vyobrazení známe z obrazů s exotickou atmosférou blízkého i dálného východu, je?

Slovo samotné pochází z perštiny a označuje skupinu lidí, kteří cestují pohromadě, nejčastěji jako obchodní expedice. Na počátku své cesty naloží zboží, přepraví ho do místa určení a v cíli ho vyloží. V pouštních oblastech, kde se spoléhat se jen sám na sebe příliš nevyplácí a kromě horka, žízně nebo pouštní bouře vás může přepadnout i skupina lupičů, byla karavana jedním z nejbezpečnějších způsobů cestování napříč nehostinnou krajinou kolem Hedvábné stezky. Ekonomika díky karavanám rostla, lidé bohatli, obměňovali se zbožím, které v krajině jejich původu nebylo k dostání, které muselo být do místa určení odesláno, přestěhováno do vzdálených oblastí, ale hlavně karavana položila základy transportu zboží a jeho stěhování, odvětví, které se začalo plně rozvíjet až mnohem mnohem později. V dávné minulosti vlastně karavany sloužily jako jakýsi most mezi východem a západem, propojovaly Východní Asii s Evropou a díky nim bylo zboží obaleno, přesunuto, nakládáno, vykládáno a nakonec zcela přestěhováno.

A nejiné poslání mají expediční a stěhovací firmy i dnes. Přijímají zboží na jednom konci světa  a posílají ho na druhý a jsou tak jakýmsi prostředníkem mezi výrobcem a klientem, který si chce zboží objednat. Karavana tak položila základ i stěhovacím a balicím službám, které s transportem souvisí. Přestože se dříve nepoužívaly přepravky, plastové obalové materiály jako folie nebo igelitové tašky, ani plastové boxy či papírové krabice, idea se nezměnila.