POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Papírové vs. Plastové obaly IV

Publikováno: 20. 4. 2016

A protože teď papír jako materiál, ale hlavně papír jako odpad v podobě různých obalů, kartonů, sáčků a tašek dostal pořádně zabrat, bylo by nespravedlivé nezmínit nevýhody užívání plastu, který svou špatnou reputaci v oblasti ekologie nezískal jen tak pro nic za nic. A protože každá mince má dvě strany, tady je ta druhá, která dosud zůstávala odvrácenou: nevýhody plastu z hlediska jeho dopadu na životní prostředí.

Ačkoliv mnoho nákupních center a supermarketů nabízí speciální koše na již jednou použité nákupní tašky vyrobené z plastu a ve městech se to jen hemží žlutými kontejnery na tříděný plastový odpad, s jejich recyklací to není až tak snadné. Plast nás zahlcuje, je všude kolem nás, poletuje vzduchem, ucpává kanály a odvodní roury, plave v řekách a potocích a nacházíme ho zpola zasypaný hlínou nebo zavezený stavebním materiálem.

S negativními následky plastu se potýkají jak suchozemští, tak vodní živočichové a ptáci, plastové tašky bývají zavěšené vysoko v korunách stromů a leží i hluboko pod zemí. Jak už bylo řečeno, kvůli tomu, že se plast dostatečně netřídí a vyhazuje se do směsného odpadu, stává se z něj velké nebezpečí pro divoká zvířata, která si plastovou tašku často spletou s potravou a následky jsou pro jejich těla mnohdy fatální. V tomto případě se papír jeví jako tou méně strašnou variantou, zvláště při pohledu na pobřeží moří a jezer, kde plast ztěžuje život všem, kteří se v konkrétním ekosystému nacházejí.

A jsme konečně u bodu, který mluví jasně v neprospěch plastu - doba rozkladu plastu je totiž velmi dlouhá, odhadem je to něco mezi pěti sty a tisíci lety. Bohužel s jistotou to říct nemůžeme, protože plastové obaly a výrobky z plastu se nevyrábí tak dlouho, abychom měli průkazná data. A lehké to s plastem není ani při recyklaci. Přestože je recyklační proces plastu energeticky méně náročný, než stejný postup s papírem, s plastovými taškami a jejich recyklací je to velké dilema. Namotávají se totiž do recyklačních strojů a mohou celý proces recyklace jiných výrobků z plastu dost ohrozit.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží