POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Plastové obálky – výhody a použití

Publikováno: 26. 10. 2016
Aktualizováno: 6. 10. 2023

 

Plastové obálky jsou oblíbeným a hojně využívaným obalem pro transport nejrůznějších výrobků. Ideální jsou například pro zasílání časopisů, katalogů, reklamních předmětů nebo jiných produktů, které je potřeba ochránit proti mechanickému poškození.

Často v nich e-shopy rozesílají také různé textilní zboží a oblečení. Plastová obálka je odolná proti vodě, takže chrání obsah před navlhnutím nebo znečištěním. Klopa všech plastových obálek je opatřena praktickým samolepícím proužkem, díky kterému lze obálku rychle a bezpečně uzavřít. 

LDPE plastová obálka - uvnitř černá, zvnějšku bílá - detail

Jsou poštovní igelitové obálky z igelitu?

Nejsou, „igelit“ je totiž starší vžitý název pro PVC, zatímco plastové obálky jsou vyráběny z LDPE. Jde o polyethylen s nízkou hustotou. Tento materiál je pevný, absolutně netoxický, nemá žádný zápach, je voděodolný a snese teploty až do 80°C. Fólie, které jsou vyrobeny z LDPE jsou buď průhledné, nebo neprůhledné a na dotek jsou měkké (na rozdíl od HDPE). Z LDPE se vyrábějí nejen praktické obálky, ale také fólie, igelitové tašky, přepravky apod.  Velkou výhodou je, že LDPE je 100% recyklovatelný.

Materiál obálek má dvě vrstvy: vnitřní je černá a zajišťuje dokonalou neprůhlednost obálky, vnější je bílá pro možnost snadného popsání a bezproblémový průchod automatizovanými systémy třídění zásilek.

Důležitým parametrem je tloušťka fólie. Dostatečně silná fólie se jen tak neprotrhne a dobře chrání přepravované zboží. Zároveň by fólie neměla být příliš silná, aby se nezvyšovala hmotnost zásilek. Optimální rozmezí je od 40 do 60 mikronů (µm). U menších obálek plně postačuje 40µm fólie, větší obálky potřebují fólii 60µm.

plastová obálka s nadepsanou adresouNeprůhledná plastová obálka s vloženým katalogem

Výhody a použití

Použití plastových LDPE obálek je jasné. Používají se k zabalení a zasílání předmětů, které chcete chránit lépe než v klasické papírové obálce. Pakliže chcete posílat křehčí předměty, je lepší použít bublinkové obálky. Mezi hlavní výhody a přednosti LDPE obálek tedy patří:

  • jsou lehké – velmi lehké obálky nezvyšují náklady na dopravu
  • jsou voděodolné – oproti papírovým obálkám se nemusíte bát, že by během přepravy navlhly nebo se jinak poškodil jejich obsah
  • jsou extrémně levné – cena LDPE obálek závisí na jejich velikosti, například jedna obálka pro velký formát A3 stojí méně než 5 Kč
  • rychlá expedice  díky praktickému samolepicímu proužku se dají obálky velice snadno a hlavně rychle uzavřít. Lepicí proužek má silné lepidlo, které jednak ochrání zásilku před samovolným otevřením a zároveň zabezpečuje obálku před neoprávněným otevřením.

Plastová obálka se samolepicím zavíráním

Barevné plastové obálky a plastové obálky s potiskem

Nejběžněji jsou využívané bílé obálky, k dostání jsou však i plastové obálky barevné (např. modréčervené i růžové plastové obálky) S pomocí barev můžete své zásilky jasně odlišit od konkurence a pokud zvolíte jednu z firemních barev podpoříte i vnímání vaší značky.  Zvýraznit značku pomůže také potisk logem, claimem nebo grafickými prvky.

Červená plastová obálka, růžová plastová obálka, modrá plastová obálka

Velikosti plastových obálek

V nabídce je celá řada různých velikostí obálek od malých na drobnosti po velké,  v kterých se dá poslat třeba celá sada povlečení. Některé plastové poštovní obálky bývají pro snazší orientaci označeny C5C4, C3. Je to jednoduché, plastová obálka A4 má označení C4 a vejdou se do ní tiskoviny formátu A4.  Formát A5 se vejde do obálky C5 a formát A3 do obálky C3. Obálky na oblečení mají v názvu uvedené rozměry.

Plastová obálka A4

Kde koupit plastové obálky?

V našem e-shopu si můžete vybrat plastové obálky na textil i tiskoviny v různých velikostech, pro různé formáty. Plastové poštovní obálky nabízí levný, rychlý a bezpečný způsob balení mnoha druhů zboží, díky tomu si získaly širokou oblibu zejména u e-shopů s oblečením, textilem, hračkami a mnohých dalších.

 

autor:
Jiří Novák
marketingový manažer
Pavla Lébrová

marketingový specialista

 


Související zboží