Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Rady a tipy pro balení před stěhováním

Publikováno: 8. 3. 2016

V případě, že balíte věci do krabic na stěhování nebo pytlů, naplňte je tak, aby je vždy mohl unést 1 člověk. Pokud stěhujete například knihy, naplňte jimi krabici vždy maximálně do poloviny a druhou polovinu naplňte lehkými věcmi. Krabice je vždy lepší minimálně zespoda zalepit lepící páskou. Při kompletním zalepení krabice (zespoda i shora zalepit uprostřed i po stranách) postačí běžná balící lepící páska na cca 10 krabic na stěhování.


S balením věcí začněte raději s několikadenním předstihem. U nás si můžete obalové materiály zakoupit nebo zapůjčit vždy s předstihem a můžete tak předejít tomu, že s vědomím nedostatku času před samotným stěhováním bude kvalita zabalení předmětů nižší, čímž může dojít k poškození.


Skříně, sedačky a postele s úložným prostorem raději nechávejte k přepravě prázdné. U nábytku odmontujte části, u kterých to lze, abyste zabránili jejich poškození. Šroubky a další drobné části ukládejte do jednotlivých sáčků nebo fólie, důkladně je zabalte a označte. Dveře skříní, šuplíky komod a stolů raději pevně převažte, aby se během manipulace neotevřeli nebo nevysunuli.


Sklo a nádobí zabalte vždy po jednotlivých kusech! Krabice s tímto obsahem označte viditelně slovy „POZOR SKLO!

 

Jak správně zabalit?


Pro správné zabalení věcí, které se obvykle stěhují, jsme pro Vás připravili jednoduchý přehled i s obaly, které je vhodné použít.


Skříně, police, komody, vitríny, botníky – pokud mají vitríny nebo jiný nábytek volně položené police, je vždy vhodnější tyto police demontovat a zabalit zvlášť do fixační fólie. Skleněné police a zrcadla je vhodné zabalit do bublinkové fólie. Pro lepší ochranu hran nábytku použijte kartonové rohy.


U gaučů, křesel, pohovek nebo židlí stačí zabalit kožené nebo textilní polstrování do fixační fólie. V případě postelí se balí matrace a popř. i rám taktéž do fixační fólie. Srolované koberce můžete také obalit fixační fólií.


Při balení stolů, TV stolků, konferenčních stolků apod. záleží na materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. U dřevěných kusů je dostačující zabalení do fixační fólie, tam, kde je použito sklo, je třeba použít bublinkovou fólii v kombinaci s kartonovými rohy.


Velké domácí spotřebiče (sporák, chladnička, mrazák, mikrovlnná trouba, pračka, myčka) je nejvhodnější přepravovat v originálních obalech o výrobce. Nicméně málokdo má prostor pro skladování takto rozměrných krabic, takže před manipulací s velkými spotřebiči je zabalte do fixační fólie, nebo do vlnité lepenky. Vždy je třeba zajistit volně pohyblivé části, především skleněné police u lednice! Nejvhodnějším řešením je vyndání polic a zabalení jednotlivých polic odděleně do bublinkové fólie nebo vlnité lepenky.


Elektronika (počítače, hi-fi věže, kopírky, tiskárny, kávovary nebo skartovače) je nejlepší přepravovat v originálních obalech, které většinou obsahují polystyrenové výztuhy, které přesně padnou danému výrobku, který se tak při přepravě nepohybuje. Pokud originální obal není k dispozici, zabalte elektroniku do fixační nebo bublinkové fólie, drobnosti do krabice s polystyrenovými fixačními tělísky.


Monitory a televize jsou náročnější na přepravu. Pokud nejsou v originálním balení, použijte k zabalení bublinkovou fólii nebo mirelon. Přepravujte je buď v běžné poloze (postavené na podstavci), nebo, pokud to není možné, položte je vždy tak, že obrazovka směřuje směrem dolů. Plazmové televizory se nesmí naklánět, při veškeré manipulaci musí být ve svislé poloze!


Sportovní náčiní (jízdní kola, posilovací stroje, rotopedy, lyže) a další mechanické pohyblivé předměty (šicí stroj) můžete přepravovat zabalené ve fixační fólii.


Drobnosti je nejbezpečnější balit do krabic, které mohou být vycpané balícím papírem nebo fixačními tělísky, popř. můžete jednotlivé předměty zabalit do bublinkové fólie a poté je vložit do krabice nebo PVC přepravky.


Oblečení se balí do pytlů, krabic, nebo, pokud se jedná o oděvy, které musí být ve svislé poloze, do šatních boxů.


Lustry a lampy patří při přepravě mezi nejvíce ohrožené předměty. Balení tedy nepodceňujte a použijte bublinkovou fólii, nebo krabici s polystyrenovým granulátem. Obrazy a jiná dekorace by měla být zabalena do bublinkové fólie nebo do pevnějších 5-vrstvých krabic.


U květin záleží na jejich rozměrech. Menší květiny umístěte do plastových přepravek, středně velké květiny můžete zabalit do bublinkové nebo fixační fólie. Velké květiny většinou stačí připevnit k boční stěně přepravního prostoru vozidla fixační fólií nebo provázkem.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží