4 výhody plastových palet vůči dřevěným

Publikováno: 28. 8. 2018

Někdo preferuje dřevěnou klasiku, někdo nedá dopustit na plast. Faktem je, že v některých odvětvích je dřevo nevyhovující a plastové palety mají vlastnosti, které dřevo zkrátka nevyrovná. To zase dominuje v jiném důležitém ohledu – ceně.

Pokud jsou pro vás plně dostačující dřevěné palety, asi na nich nebudete potřebovat nic měnit. Jsou levné, spolehlivé a dají se snadno nahradit novými. Ale přesto se pojďme podívat, kde plastové přepravky strčí staré dobré dřevo do kapsy.

Zdravotní a hygienická nezávadnost

V mnoha výrobách je nutné splnit náročné hygienické požadavky na čisté prostředí při výrobě, skladování nebo expedici. Plastové palety se neodírají a nemůže se v nich uchytit plíseň, houby ani hmyz. Jsou proto nepostradatelné v některých odvětvích potravinářství a ve všech výrobách, kde je nutné pracovat v maximálně sterilním prostředí.

Pokud cestuje paleta či jiný dřevěný obal do zahraničí, musí být proti houbám a plísním ošetřený. Je to další starost navíc, která u plastových palet odpadá.

Odolnost

Při používání nedochází téměř k žádnému opotřebení. Samozřejmě může dojít k poškození nárazem nebo přetížením, ale při běžném zacházení vydrží opravdu hodně. Plast je také vhodnější pro použití ve venkovním prostředí, nevadí mu déšť a špína ani změny teplot či působení plísní.

Větší odolnost prokazuje i vůči chemikáliím. Vysoce žíravým látkám podlehne, ale většina běžných chemických látek stav a odolnost palety neovlivní.

Čistota

Souvisí s hygienickou nezávadnost i odolností, ale zaslouží si zmínit samostatně. Dřevo do sebe vše nasaje – vodu, nečistoty i chemikálie. Špinavou paletu už zaprvé nelze na některé úkoly použít a za druhé se tím snižuje i její životnost. Někdy je paleta rovnou na vyhození. Plast stačí omýt hadicí či wapkou a je jako nová.

Bezpečnost

Žádné třísky ani hřebíky. Více netřeba dodávat.

Plast má výhody, které dřevěné palety prostě nemohou nabídnout. Pokud máte palety venku, kde trpí povětrnostními vlivy nebo musíte splňovat vyšší hygienické standardy, jsou pro vás plastové palety nutností. I pro ostatní se však mohou vyplatit. Spočítejte si náklady na nákup palet a četnost jejich obměny, ta totiž u plastových téměř odpadá. I při vyšších pořizovacích nákladech se tak ve většině firem v dlouhodobém měřítku vyplatí.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží