POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

6 tipů, jak správně malovat s použitím maskovací pásky

Publikováno: 30. 6. 2019

Když musíte při malování vytvořit rovný přechod mezi různými barvami na stěně, zakrýt zásuvky, parapety, lišty nebo udělat rovný okraj silikonového tmelu ve spáře, sáhnete většinou po maskovací pásce.

Maskovací pásky jsou vyrobené z krepového papíru, takže jdou utrhnout ručně a bez velké námahy. Papír navíc zabraňuje přetečení barvy přes pásku a tak se vám barvy na stěně nepromíchají. Drží spolehlivě na zdi, kovu, dřevu i plastu.

Stačí ji z jedné strany nalepit, přemalovat, jednoduše odlepit a je hotovo. Jenže ono to není vždy tak jednoduché a určitě se už i vám stalo, že sebou páska vzala kus nátěru nebo omítky. Proto přinášíme pár tipů, jak se nepříjemností při malování vyvarovat.

  1. Přečtěte si pokyny výrobce, jak dlouho má být páska nalepená. Různé pásky mají různě silnou lepivost a složení lepidla a tím pádem se liší i doba, kdy je ideální ji odlepit. Když pásku necháte nalepenou o několik hodin déle, její slepení půjde ztuha a po lepidle zůstanou stopy.
  2. Před malováním vyzkoušejte, zda páska při odlepování nebere i část spodního nátěru. Nejlépe na nějakém málo viditelném místě u země. Pokud ano, použijte pásku s jemnějším lepidlem.
  3. Při malování nejdříve zpevněte omítku penetrací. Barva lépe přilne k podkladu a páska ji nestrhne.
  4. Než budete lepit pásku pro přechod na druhou barvu, tak ta první musí bezpečně zaschnout.
  5. Pásku nalepujte nejdříve na jedné straně, na druhé ji mějte přizvedlou a poté pomalu přilepujte prstem. Páska se pak bude snáze odtrhávat. Leváci lepí zprava doleva, praváci naopak.
  6. Pásku sundávejte, dokud je barva ještě mokrá. Sundávejte ji postupně ze strany a směrem k nově namalované ploše.

V naší nabídce najdete maskovací pásky různých šířek, od 15 do 75 mm. Šířkou pásky si nemusíte příliš lámat hlavu a zvolte podle sebe, zda vám stačí užší, nebo si chcete kvalitní výmalbu pojistit širší páskou. Kvalitu totiž najdete u všech pásek v naší nabídce.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží