POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Aby Vaše zboží k zákazníkovi cestovalo jako v bavlnce - 1. díl

Publikováno: 16. 3. 2016

Nedělejme si iluze, ani nápis „křehké“, případně mezinárodní označení „fragile“ na zásilce nezaručí, že balík při přepravě neutrpí větší náraz, nebo otřes. Proto je důležité už při balení zboží dbát na bezpečné uložení zboží do krabic tak, aby bylo dobře zafixované a při pohybu balíku či přepravky nedocházelo k nekontrolovanému pohybu, tření, či nárazu jednotlivých kusů zboží.

Výplň krabic může být různá. Od přírodních materiálů, které se používaly v dobách dávno minulých, jako byl například mech, sláma, hobliny nebo piliny a samozřejmě později i starý, třeba novinový papír, či skartované dokumenty. Dnes samotný výplňový obsah zásilek tvoří zboží, které se vyvíjí a vyrábí ze stále nových materiálů. Proto nežli podstupovat riziko nákladné a zdlouhavé reklamace poškození zboží, vyplatí se na balení zboží nešetřit a porozhlédnout se v současném sortimentu profesionálních balících materiálů.

Obsah krabic chránící zboží před poškozením můžeme v současnosti rozdělit podle typu materiálu na papírové výplně a výplně z umělých materiálů. Začneme u těch tradičnějších, papírových, a postupně se dostaneme až k nejnovějším typům, včetně speciálních tvarovacích hmot.

Úplným základem je bezpochyby balící papír. Na omak hrubší recyklovaný papír je stále velmi oblíbeným materiálem pro balení zboží do krabic. Po zmačkání ho lze využít i jako fixační výplň. Jeho nevýhodou, tak jako u ostatních papírových obalů je, že není odolný proti vlhkosti. I jeho tlumící účinky při nárazu jsou značně omezené.

Mačkaný papír

Pod tímto pojmem si možná představíte zmačkané staré noviny. Při profesionálním balení zboží se však využívá speciální mačkaný fixační papír. Ten, ač tomu jeho využití nenapovídá, je k dostání v rolích hladkého recyklovaného papíru. Po zmačkání se jím vyplňuje volný prostor mezi zbožím a vlastním přepravním obalem. Výhodou je, kromě přírodní odbouratelnosti, i jeho opakované použití.
 

Skartovaný papír

Jeho výhodou je mizivý pořizovací náklad – posloužit může dobře firemní odpad - vlastní skartovaný kancelářský papír třeba z účtárny, prodejny, skladu a podobně. Výhodou skartovaného papíru je jeho dobrá přizpůsobivost balenému produktu. Nevýhodou pak zase vyšší prašnost způsobená papírem rozřezaným na malé části. A přirozeně, tak jako mačkaný papír není ani tato výplň odolná proti vlhkosti.  
 

Kartonové výplně a výztuhy

A u papíru ještě chvíli zůstaneme. Lepenka, neboli karton, skvěle slouží nejen jako obalový materiál, ale i jako výztuha přepravovaného zboží. Využívá se ať už jako proložky mezi jednotlivými řadami a patry ukládaného zboží, tak i jako ochranné rohy. Vlnitá lepenka velmi dobře chrání před oděrkami i nárazy. Ochranné rohy je zase možné použít i jako zpevňující prvky v balících nebo jako prvky ochrany zboží při stahování pomocí vázací pásky. Použitím ochranných rohů můžete docílit i lepšího stohování balíků a také zvýšit jejich stabilitu.


Pokračování článku o umělých ochranných obalech

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží