POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Aditiva a jejich vliv na vlastnosti fólií

Publikováno: 20. 8. 2019

Fólie jsou jedním z nejoblíbenějších typů obalů. Jsou lehké, tvarově se přizpůsobí výrobku a snadno se s nimi pracuje. Neobejdeme se bez nich, když chceme výrobky ochránit před nečistotami a vlhkostí. Jedním z důvodů, proč jsou tak oblíbené a nepostradatelné je i to, že při výrobě mohou získat některé další zajímavé vlastnosti.

Fólie je totiž možné během výroby (někdy i zpětně) dále upravovat. Přidávají se do nich různé přísady (aditiva), které jim dodávají nové vlastnosti nebo upravují vzhled fólie. Tyto úpravy zpravidla reagují na konkrétní potřeby toho, kdo s fólií bude pracovat. Pojďme si některé vlastnosti představit.

Nejjednodušší pro pochopení procesu jsou ty úpravy, které mění vzhled fólie. Třeba její barvu. Při výrobě barevné nebo probarvené fólie se do ní přidávají různá barviva. Ty mohou mít organický i anorganický základ a jdou použít i barviva s obsahem kovů. Množství a intenzita barviva spolu s tloušťkou fólie ovlivňují výslednou barvu. U nejbarevnějších fólií může barevná přísada tvořit i 7 % z celkového objemu materiálu.

Výsledkem barvení jsou jemně obarvené fólie, které na pohled mají spíše jen lehký nádech barvy nebo fólie se sytou barvou. Kromě barvení mohou být fólie i potištěny.

Další vizuálně viditelnou úpravou fólií je jejich perforace. I když někdy se bavíme o mikroperforaci tak malými otvory, že je pouhým okem samozřejmě neuvidíte. Perforace se nevytváří přidáním žádného aditiva, ale čistě mechanicky. Většinou slouží pro odvětrávání a umožnění výměny vzduchu. Používá se například pro balení zboží, u kterého by v uzavřeném obalu hrozilo kondenzování vody na vnitřní straně obalu. Druhým typem perforace je příčná perforace pro jednodušší odtrhávání.

Fólie mohou mít i spoustu dalších užitečných vlastností. Ty vám představíme v dalším článku.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží