Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Balení dárků v západní kultuře

Balení dárků patří každoročně k nepsané vánoční tradici. Ať už jste příznivcem obalování dárkových předmětů, nebo jeho zarytým odpůrcem, v době vánočních svátků a někdy i přímo na štědrý den se mu zřejmě nevyhnete.

Na balení a obalování se spoléháme a považujeme ho za tak automatické, že někdy zapomínáme, odkud se vlastně tradice vzala a jakou má podobu v naší kultuře. V našich zeměpisných šířkách, které spadají do západní kultury je tradicí balit vánoční dárky do balicího papíru více, než do čehokoliv jiného. Přesto se však čím dál tím více začínají prosazovat alternativní způsoby balení dárků. A jak takový vánočně zabalený balíček vypadá?

Úhledně zabalený balík je kromě barevného papíru s mašlí nebo stuhou doplněn visačkou se jménem obdarovaného. Obalovaný předmět nejčastěji zabalíme do kousku balicího papíru, který uchytíme na místě kousky izolepy tak, aby tato pomocná balicí pomůcka zůstala skryta v záhybech papíru s potiskem s vánoční tématikou. V důsledku balení dárků do papírových obalů se ve Spojených státech každý rok vyprodukuje pět milionů tun odpadu, který přímo souvisí s rozbalenými vánočními dárky a vyhozením nepotřebných kusů vánočních obalů. Ať už se jedná o roztrhaný balicí papír, rozlepené nebo rozstříhané papírové krabice, či potrhané plastové a dárkové tašky, obalový materiál, který po vybalení dárků končí na skládce, je velkým problémem současné společnosti. Někteří z nás se snaží vyvarovat se tak enormnímu množství odpadu tím, že využívají jiných způsobů, jak vánoční dárky zabalit.

Alternativní balicí materiály nejsou v poslední době jen velkou módou, ale hlavně řešením ekologické krize, která nás nejspíš v blízké budoucnosti čeká. Vánoce, svátky klidu a míru, by měly být příležitostí zamyslet se nad možnostmi balení a v ideálním případě vybrat ekologičtější variantu obalového materiálu, jejíž dopad na životní prostředí nebude tak ničivý jako v případě nerecyklovatelných obalů.