Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Balící papíry, díl 3.: Papír s PE nástřikem

Balení předmětu do obalového materiálu, jehož spolehlivost je prověřena roky i spokojeností řady uživatelů není takovou alchymií, jak by se mohlo zdát. Stačí jen vědět, jak na to. Tedy uvědomit si, co chci zabalit a proč.
 
Druhá z položených otázek je zásadní pro výběr materiálu, do kterého se zvolené zboží bude balit. Pokud vysílám balík s křehkým obsahem na dlouhou cestu, která bude trvat několik dní, přičemž balík pravděpodobně několikrát změní dopravní prostředek, musím si velmi dobře rozmyslet, jakým způsobem co nejvíce ochráním balený předmět, aby bylo zboží po vybalení ze své ochranné schránky ve formě obálky nebo krabice, stejné, jakým bylo na začátku expedice.
 
Je-li mým cílem dostatečná ochrana zboží před mechanickým poškozením předmětu i zabránění jeho úplnému rozbití – rozlomení, odtržení jednotlivých částí, promáčknutí nebo nalomení, můžu se obrátit na spolehlivého pomocníka v oblasti balení, který se pyšní nejen velkou oblíbeností mezi uživateli a klienty a na trhu si drží úctyhodně dlouho stálou pozici.

Balící papír na maso

 
Tím vyvoleným obalovým materiálem je balicí papír. Nenechte se splést. Nejedná se o zdobný a tenký balicí papír, do kterého se nejčastěji balí vánoční dárky. Papír je jedinečný materiál, jehož vlastnosti se odvíjí od jeho tloušťky, váhy i pórovitosti povrchu. Klasický hnědý a bílý balicí papír je samozřejmě možné využít téměř kdykoliv, ale jsou-li vaše požadavky na zabalení a ochranu zboží vskutku specifické, máte možnost vybrat si balicí papír s nástřikem PE.
 
PE je zkratka pro polyethylenový nástřik, který je voděodolný a činí tak z takto upraveného papírového obalu opravdu velmi spolehlivý materiál k zabalení potravin, především masných výrobků. Nástřik zabraňuje propouštění vlhkosti z jedné strany na druhou. Je navíc hygienicky nezávadný, použití v potravinářství se tedy přímo nabízí. Obalový materiál vyrobený v České republice je i s nástřikem velmi ohebný. Prodává se v o něco menších rozměrech, třicet centimetrů na půl metru.