POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Bublinková folie a její využití

Bublinková folie je asi nejpopulárnějším balicím materiálem a to ne pouze díky jejím skvělým ochranným vlastnostem. Folii si mnohem častěji asociujeme s praskáním vzduchových bublinek a se zábavnými momenty, které tento uspokojivý akt doprovázejí.
 
Bublinková folie dokonce slaví svůj den. Poslední pondělí v lednu patří jen a jen bublinkové folii. Tradice pochází z města Bloomington ve státě Indiana. Svátek bublinkové folie se zrodil poté, co místní rádio obdrželo sadu mikrofonů zabalených ve folii. Mikrofony potom, co byly nainstalovány, neúmyslně do éteru vypustily i onen praskavý zvuk bublinkové folie. A protože tento libý zvuk posluchači rádia náležitě ocenili, byl na památku tohoto dne vytvořen svátek bublinkové folie.
 
Bublinková folie nemusí zboží chránit jen ve formě pružného plátu se vzduchovými kapsami, i když tento typ je asi nejrozšířenější. Produkty, jejichž kvalita má být chráněna, mohou být vkládány do bublinkových obálek. Ty se na první pohled neliší od běžné obálky, jejich vnitřek je ale vybaven měkkými vzduchovými polštářky, které produkt obemknou ze všech stran a poskytnou mu tak maximální možnou ochranu. Jako příklad nestandardních tvarů, ve kterých se folie dodává, bývá uváděna folie se vzduchovými bublinami ve tvaru srdce, kterou vyráběla společnost Torninova Corporation z Itálie v roce 1997.
 

Folie se nepoužívá jen v transportu, v podstatě stejnou funkci – tedy ochranu před poškrábáním nebo poškozením následkem nárazu a otřesu, zastává folie i v oblasti skladování. Díky své flexibilitě se folie používá při obalování skladovaného zboží, které může být širšími či užšími pruhy folie omotáno tak, aby se zamezilo jeho poškození kontaktem s dalším zbožím nebo například posuvným mechanismem.
 
Folie o šířce padesát a sto centimetrů zabalí vše, co je třeba. Kombinace těchto dvou šířek navíc vhodně využije výhody obou a přesné změření baleného zboží může mít pozitivní efekt na ekonomickou i ekologickou stránku podniku. Folie je recyklovatelná a použitelná hned několikrát.