POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Čas jsou peníze. Myslíte na to i při optimalizaci obalů?

Publikováno: 11. 12. 2018

Cena obalu, to není jen nákupní cena, rozměry, pevnost nebo přizpůsobení tvaru zboží. Důležité je i to, kolik času zabere pracovníkovi nebo pracovníkům obal připravit a zboží zabalit. To je velmi důležité u velkých celků, kdy je třeba zabalit rozměrné stroje a výrobky, kdy na výrobě, přípravě a balení pracuje několik lidí a náklady se pohybují v tisících či desetitisících. Možná ještě důležitější to ale je u balících linek nebo u ručního balení menších výrobků a zboží.

Významnou položkou je balení zboží u e-shopů. Pokud balíte desítky či stovky balíčků denně, je právě rychlost balení jeden z hlavních faktorů, který byste měli sledovat. Pokud balíte maximálně nižší desítky balíčků, je lepší sledovat spíše pořizovací náklady obalu, jeho váhu či vlastnosti. Ale záleží i na tom, jak máte balení zboží vyřešeno v rámci pracovní náplně zaměstnanců.

Často se rozhodujete mezi dvěma variantami. Je lepší zvolit vyšší pořizovací náklady či cenu jednotlivého obalu s vědomím, že ušetíte čas pracovníků při balení zboží či naopak zvolit levnější obal a utratit více peněz skrze delší čas balení? Ideální varianta levného obalu, se kterým je balení navíc rychlé, je samozřejmě nejžádanější, ale většinou to tak růžové není.

Někdy ani není to největší dilema, který obalový materiál zvolit. Jak s ním pracovat? To je oč tu běží. Například – vyplatí se pořídit řezačku na fólii? Vyplatí se odvíječe lepící pásky? Co řezačky na papír? Balící stroje? Nebo už jste dorostli do stavu, kdy se z manuálních pomůcek vyplatí přejít na velkou balící linku?

A co vy? Znamená pro vás cena obalu pouze jednotkovou cenu při nákupu, nebo vidíte možnost optimalizace? V naší nabídce najdete jak nepřeberné množství obalů, tak i stroje, které práci zrychlují a ulehčují. Stačí si analyzovat, co je pro vás nejvýhodnější.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží