Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Chcete zalévat zahradu z IBC kontejneru? Dejte si pozor, odkud ho pořizujete

Publikováno: 27. 5. 2020

Klasické kádě a sudy na zahradách stále častěji nahrazují IBC kontejnery. Pokud i vy o jeho pořízení uvažujete, dejte si pozor, kde kontejner koupíte a v jakém bude stavu.

Mezi největší výhody IBC kontejnerů patří velký objem. Dva základní typy nádrže pojmou 640 nebo 1 000 litrů vody, což je o poznání více než standardní sudy na dešťovku, které mají objem jen kolem 100 litrů.

Kvůli suchu z posledních let je výhoda velkého objemu čím dál zřetelnější. Vodu stačí dopustit jen jednou za čas a zásoba vody vydrží i tehdy, kdy dlouhé týdny nespadne ani kapka. Záchranou je ve chvíli, kdy obec krátkodobě omezí kvůli suchu odběr vody například pro zalévání zahrad.

Nádrže jsou vyrobené z odolného plastu, mají silné stěny podpořené vnější ocelovou výztuhou. Jsou téměř nezničitelné.

Měli byste si ale dát pozor, odkud IBC kontejner pořídíte. Tyto nádrže nejčastěji slouží ke skladování a přepravě průmyslových tekutin. Často jsou v nich skladovány různé oleje, maziva, paliva, kyseliny a další chemické chuťovky, které si opravdu nechcete přitáhnout na opečovávanou zahradu.

Riskantní je nákup hlavně na on-line bazarech, kde nemáte žádnou jistotu a možnost kontroly, jaká tekutina byla v nádrži dříve skladována a hlavně, jak byla nádrž vyčištěna. U mnoha chemických látek jen prosté vypláchnutí vodou nestačí a i mírná koncentrace původní látky bude pro rostliny smrtelná.

A nejen pro rostliny. Vodu na zahradě používáme i k oplachování rukou nebo ovoce a zeleniny, kterou budeme pak jíst. V krajních případech hrozí poleptání rukou, úst nebo lehká otrava.

Situace málokdy dojde takhle daleko, ale i když problém odhalíte už v zárodku, tak to pořád znamená hodně starostí. Stačí si představit situaci, kdy napustíte nádrž a objevíte na hladině mastná oka neznámého původu. V tu chvíli máte na zahradě nádrž se stovkami litrů znehodnocené vody, kterou nemůžete jen tak někam vypustit. A co teď? Hasiči z vašeho telefonátu moc nadšení nebudou.

Nejlepší je podobným rizikům zcela předejít už při nákupu. Třeba pořízením zcela nové nádrže. Stojí zhruba dvojnásobek toho, co kousky z druhé ruky, takže finanční rozdíl není výrazný.

Pokud i tak preferujete použitý kontejner, kupte ho u ověřeného obchodníka, který jej vyčistil chemicky a podle předpisů. Takto vyčištěnou nádrž můžete na zahradě použít bez obav z chemické kontaminace.

Další výhodou používání IBC kontejnerů na zahradách je možnost využití ponorného čerpadla, které umožňuje z nádrže odebírat vodu bez nutnosti používat hadice. Ponorné čerpadlo se snadno umístí do nádrže a je ideální pro zalévání zahrad, napouštění bazénů nebo například pro zavlažování. Ponorné čerpadlo pracuje na principu sacího výkonu, což znamená, že voda je nasávána pomocí rotoru a vytlačena ven přes hadici. Je to velmi efektivní způsob, jak z nádrže vytěžit co nejvíce vody.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží