POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Čím se liší LDPE a HDPE? Vlastnosti, rozdíly, použití

Publikováno: 5. 3. 2021

LDPE a HDPE. Méně hustý a více hustý, ale pořád polyethylen. Čím se od sebe liší a jaké jsou vlastnosti těchto materiálů?

Začneme u toho méně hustého – LDPE. Tento materiál má nepravidelně rozmístěné molekuly a má nižší hustotu, jak už napovídá i jeho název.

Jak se to promítá do jeho vlastností? LDPE má menší pevnost v tahu a je méně odolný, ale má větší tažnost. Je měkčí a tvárnější. Nadstandardní "tvářitelnost" činí LDPE obzvláště užitečnou pro řadu aplikací.

Vyrábí se z něj pevné, ale pružné výrobky jako různé láhve, krabičky a další obaly nebo misky a nádobí. LDPE ve formě fólie se zase používá všude tam, kde se vyžaduje dobrá tvárnost. Obaly časopisů, tašky, většina balících fólií.

Naopak HDPE má méně rozvětvenou vnitřní stavbu a je tedy hustší – opět se to promítlo i do názvu.

Do vlastností se to promítlo způsobem, že HDPE je jako plast mnohem odolnější a pevnější, na druhou stranu je méně poddajný, nenatáhnete ho, ani nepromáčknete. Je i chemicky odolný, bez zápachu. Vydrží i extrémnější teploty než LDPE. Od mínus 50 až po plus 100 stupňů.

HDPE je tedy jasnou volbou všude tam, kde je potřeba udržet pevný tvar a kde se preferuje odolnost. Požívá se pro výrobu různých nádob, pevných obalů, hraček, ale i třeba ve stavebnictví jako materiál pro výrobu trubek, zásobníků a podobně.

I ve formě fólie je o něco pevnější než jeho méně hustý bráška.

Pro obě varianty – méně i více hustý polyethylen - platí, že jsou vhodné pro styk s potravinami.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


 

Související zboží