Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Čím se řídit při výběru pracovních kalhot

Publikováno: 8. 9. 2020

Při práci v dílně nebo na zahradě často hrozí nějaký ten flek nebo škrábanec. Vám i oblečení. Proto je lepší vybavit se na těžší práci odolným pracovním oblečením, které dokáže něco vydržet.

Hodně lidí využívá pro práci v dílně staré džíny. A proč ne, tyto kalhoty opravdu vznikly před 150 lety jako pracovní oblečení. V USA je nosili zlatokopové, kovbojové a všichni, kteří se živili tvrdou, ale většinou ne moc dobře placenou prací. Módním trendem se staly až v polovině 20. století.

Ale zpět k pracovním kalhotám. Ty dnes vychází hlavně z designu jiné pracovní klasiky – montérek.

Největší výhodou jsou velké kapsy na bocích a na břiše. Protože každý správný kutil nebo vášnivý zahradník potřebuje mít po ruce spoustu drobností. Pracovní kalhoty Prowork mají kromě nich i spoustu kapes malých a celkem jich napočítáte devět. Kromě kapes oceníte i různá poutka a gumičky. Co nechcete mít v kapse, můžete pověsit.

Od obyčejných kalhot se ty pracovní liší tím, že jsou ušité z pevnějších a odolnějších materiálů. Samozřejmostí je i vyztužení kolen, kde je látka vícevrstvá nebo je do ní přidán další ochranný materiál. Důležitým ukazatelem při výběru montérek je gramáž látky. Ta vám řekne, jak silná a pevná látka je a kolik toho asi kalhoty vydrží.

Spoustu úkonů hlavně na zahradě děláte vkleče a běžné kalhoty s klečením na hlíně nepočítají, na zahradničení jsou proto pracovní kalhoty skoro povinnost.

Materiál kromě vlhka, špíny nebo oděrek musí někdy vydržet i prudké pohyby a mechanické namáhání. Doporučujeme proto při nákupu sáhnout po modelu s dvojitými švy. Pevné švy jsou potřeba zejména na boku kalhot a v rozkroku.

I když pracovní kalhoty vychází designově z montérek, jdou s dobou. Najdete na nich kromě kapes na běžné pracovní náčiní třeba i speciální kapsy na smartphone. Výrobcům je totiž jasné, že ten už dnes neodkládáme ani při sekání dřeva, přesazování stromků nebo vyvážení hnoje.

V horkém létě si někdy musíte vybírat mezi maximální ochranou a pohodlím. Řešením jsou odepínací pracovní kalhoty, ze kterých po odepnutí nohavic vzniknou vyztužené kraťasy. Pokud vaše práce nevyžaduje dlouhé kalhoty, jsou odepínací kalhoty skvělým řešením.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží