Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Co je spotřebitelský, manipulační a přepravní obal?

Publikováno: 20. 12. 2019

Běžný člověk za slovem obal vidí klasické obaly výrobků, které používá, lidé z obalové branže zase krabice nebo fólie. Obaly totiž mají několik úrovní a podle funkce se rozdělují na primární, sekundární a terciální obaly.

Kromě ochrany zboží mohou pomáhat s prodejem (svým designem) nebo zrychlovat logistiku. Záleží na jejich místě v rámci celého obalového a logistického procesu.

Aby bylo trochu jasné, kam míříme, tady je další pojmenování těchto tří úrovní obalů:

  • Spotřebitelský obal
  • Manipulační obal
  • Přepravní obal

Co má který z obalů za funkci si ukážeme na konkrétním příkladu. Představte si krabici sušenek, kterou jste si přinesli z obchodu.

Spotřebitelským obalem je v tomto případě ona papírová krabička, bez ní by se sušenky rozsypaly. Primární obal přímo obaluje výrobek, usnadňuje spotřebu, obsahuje informace o výrobku a má za úkol výrobek prodat. Do obchodu ale neputují sušenky v jednotlivých krabičkách.

Z náklaďáku je přinesou ve velkých kartonových krabicích, kde je třeba čtyřicet krabiček. Tato kartonová bedna je tedy manipulačním (sekundárním) obalem. Ten chrání zabalený výrobek při přepravě a usnadňuje manipulaci. Většinou nemá za úkol pomoci s prodejem a tak je u těchto obalů tlak především na funkci a optimalizaci nákladů.

Ani tady nejsme u konce. V náklaďáku jsou kartonové krabice umístěny na dřevěné paletě a obmotány fólií. Takových krabic je na paletě třeba dvanáct. Paleta a fólie jsou v tomto případě přepravním (tercierním) obalem. Hlavním cílem je maximálně zjednodušit, zrychlit a zlevnit logistiku.

Ne každý produkt je samozřejmě balen do všech tří typů obalů. Někdy stačí už původní spotřebitelský obal. Třeba u sudu piva, kde je spotřebitelský obal zároveň obalem manipulačním i přepravním.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží