Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Co je to Quilling a co k němu potřebujete?

Publikováno: 7. 12. 2018

Co se za tímto cizím slovem skrývá? Jde o výtvarnou techniku, kde úzké proužky papíru stáčíte a formujete do různých tvarů. Setkat se můžete i s českým pojmem papíroví filigrání. Na internetu najdete spoustu úchvatných výtvorů. Pokud máte dost odvahy, trpělivosti a šikovné ruce, můžete si svůj um taky vyzkoušet. A třeba quillingu propadnete.

První oficiální zmínka pochází z 15.století, ale je pravděpodobné, že je tato technika ještě starší. Název quilling vznikl z anglického slova „quil“ což v překladu znamená brko. Tento název technika získala, protože bohaté dámy nebo ženy v klášterech používaly k navíjení proužků papíru husí brko.

Základními pomůckami pro tvorbu filigránů jsou proužky barevných papírů. Ty máte buď dopředu připravené nebo si je můžete vyrobit sami. Stačí vám různě barevné papíry, vhodné jsou zejména velmi výrazné barvy, aby výsledné tvary vynikly. K výrobě proužků se vám budou nodit nůžky, skalpel nebo ulamovací nůž. Jednotlivé tvary k sobě pak budete lepit lepidlem. Samozřejmostí je quillingové pero, na které jemné proužky papíru budete namotávat.

Jak na to? Proužek papíru namotáte na pero a vytvoříte spirálku, ze které pak tisknutím v prstech tvoříte další tvary jako slzu, lístek nebo trojúhelník. Stejně tak si můžete hrát i s hustotou spirály, tvořit v ní oka a podobně. Pokud už jste zkušenější, můžete se vrhnout i do 3D tvorby. V té jednotlivé spirálky lepíte k sobě a tvoříte tak postavičky a obrazce vystupující do prostoru.

Na quilling využijete různé typy papírů. Barevné krepové, ale i jednobarevné "průmyslové" papíry, které můžou sloužit jako podklad při 3D tvorbě. Svými pestrými barvami jsou vhodné třeba dárkové papíry, kterými snadno vykouzlíte zářící díla.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží