POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Co říkají předpisy bezpečnosti práce o práci se žebříkem?

Publikováno: 19. 11. 2019

S předpisy bezpečnosti práce se už asi setkal každý, není překvapením, že upravují i podmínky práce se žebříkem. Konkrétně se jedná o předpis 362/2005 Sb. o bližších požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví při práci na pracovištích s nebezpečím pádu z výšky nebo do hloubky.

Už v úvodu upravuje, jaké práce mohou být vůbec na žebříku vykonávány. Práce to může být pouze krátkodobá, fyzicky nenáročná a používat se na žebříku může jen ruční nářadí. Práce s nebezpečnými nástroji nebo nářadím, například s řetězovými pilami, se na žebříku nesmějí vykonávat.

Důležité je už to, kam žebřík postavíte. Pokud ho používáte ve skladu, pravděpodobně už máte tento problém vyřešen, protože i regály nebo stohované zboží musí (stejně jako žebřík) být postavené na perfektně rovné podlaze.

Při práci venku tak perfektní podmínky většinou nemáte, takže si dejte aspoň pozor na to, abyste žebřík neměli postavený na štěrku nebo měkké půdě. A už vůbec nestavte žebřík na žádné podstavce, abyste dosáhli výše.

Vždy se řiďte nosností žebříku, pokud je na něm napsáno třeba 120 kg, tak toto doporučení dodržujte. Kvalitně vyrobený žebřík většinou unese mnohem více, než je na něm napsané, ale to pojišťovnu nebo inspektorát práce při nehodě nebude zajímat. Předpisy určují i to, že po něm smí vystupovat (a sestupovat) současně maximálně jedna osoba. A to i pokud by součet vah byl nižší než hmotnost žebříku.

Pamatujte i na to, že vaše váha je třeba nižší než nostnost žebříku, ale pokud nesete těžké břemeno, tak nosnost už můžete překročit. Málo kdo také ví, že po žebříku mohou být vynášena (snášena) jen břemena o hmotnosti do 15 kg, pokud předpis nestanoví jinak.

Kutilství nechte u ledu a nedělejte žádné zásahy do konstrukce žebříku. Žádné háčky, závaží, držáky. I ty mohou ovlivnit nosnost a vůbec pevnost konstrukce žebříku a už vůbec to nenajde pochopení u kohokoli, kdo má na starost bezpečnost práce.

A ano, chození na dvojitém žebříku, tak jak to dělají v klipech malíři, má své místo jen v těchto klipech a groteskách. Ne v opravdové práci se žebříkem.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží