POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Co se spadaným listím?

Publikováno: 15. 8. 2017

V létě jsme se rádi schovávali do stínu stromů a nechávali se unášet pohledem do pohupujících se listů. Co ale s těmi listy teď, když všechny spadly na trávník?

Spadané listí je, za předpokladu pěkného a slunečného dne, pastvou pro oko. Udělejte si šálek horkého čaje a pozorujte děti, jak skotačí v barevném listí. Určitě se nenecháte dlouho přemlouvat a po chvíli tam budete blbnout s nimi. Až se všichni unavíte, seberte si pár nádherně zbarvených listů a doma si je uložte. V propršené sobotě se můžete s dětmi vrhnout na tvoření v podzimních barvách. Obtiskávání listů nebo tvoření obrysů zvířat z listů vám pomůže děti, alespoň na chvíli, udržet v suchu a teple domova.

Čeho je ale moc, toho je příliš. Listy sice chrání půdu před vyčerpávajícími mrazíky, ale přeci jen je estetičtější, mít na zahradě sem tam kupičku listů než celou zahradu pokrytou zetlívající vrstvou listů. Jak tedy využít listy a co se tím zbytkem?

Pravidelné kupičky listů můžete použít právě jako ochranu před zimou pro stromy, keře a květiny. Postupem zimy dodají půdě živiny a pokud na jaře najdete nějaké zbytky, můžete je klidně přemístit na kompost.

Větší kupu listí v klidném koutu zahrady si jistě při svých cestách oblíbí několik ježků. A mít svého vlastního zahradního ježka, to je něco! Navíc mu pomůžete bezpečně přežít zimu.

Ale co když už je o všechny rostliny i možné příchozí tvory postaráno a listí stále padá a padá? Pálit listí není jen tak a má to své podmínky, v některých městech se listí pálit vůbec nesmí. Tak kam s ním?

Užitečným pomocníkem je v této situaci koš na listí. Ten je lehký, má uši ke snadnému přenášení a po jeho naplnění ho snadno vložíte do kufru auta a odvezete do sběrných surovin, kde se s listím popasují tím nejlepším způsobem. A poté ho můžete složit, aby vám na zahradě zbytečně nepřekážel.

Ale znovu na začátek, začněme tím horkým čajem a radostí z barevného podzimu, práce chvíli počká...

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží