POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Co všechno musí paleta splnit, aby získala označení Europaleta. A proč z nich standardizace udělala fenomén?

Publikováno: 17. 9. 2019

Europaleta ihned po svém vynálezu zajistila efektivnější přepravy zboží po železnici. Její vynález uspořil při nakládání zboží více než deset procent času. To samozřejmě nezůstalo bez povšimnutí, a tak se paleta rychle rozšířila po celé Evropě a brzy i po světě. Palety neustále pendlují po silnici i železnici, prodávají se, vykupují a vyměňují kus za kus.

Nic z tohoto by se ale nestalo, kdyby nebylo spolehnutí na jejich vysoký standart kvality. Díky certifikátům je jejich neměnná kvalita zaručena a jejich výroba má přísná pravidla. Ihned po vynálezu jejich výrobu zaštítila Mezinárodní železniční unie (UIC) a nyní na dodržování norem dohlíží European Pallet Association.

Klíčové jsou samozřejmě přesně standardizované rozměry. Díky nim se mohou standardizovat další obalové materiály jako bedny, přepravky nebo krabice a umožnit tak jejich snadné stohování a přepravu na paletách.

Na výrobu se používají různé typy dřeva - jehličnany (smrk, jedle, borovice) i listnáče (dub, jasan). Podmínkou však je, že jednotlivá prkénka jsou vždy z jednoho kusu dřeva. To navíc musí být perfektně zdravé. Kontrolují se plísně, hniloba, houby i škůdci. Jen pokud je dřevo v pořádku, může z něj být vyrobena certifikovaná paleta. Jedinou odchylku můžete najít ve váze. Palety zpravidla váží mezi 20 a 24 kily. Není totiž v silách výrobců vysušit dřevo vždy na stejnou úroveň.

Norma je dokonce i na hřebíky. Všechny musí být stejného typu a paletě jich je přesně 78. Zatlučeny jsou na přesně určených místech.

Proč to všechno? Není to jen zbytečné otravování výrobců? Odpověď je jednoduchá, stačí se podívat, jaký mají europalety úspěch, kolik milionů jich po světě putuje, jak funguje jejich recyklace, výměna, prodej z druhé ruky... to vše díky tomu, že všichni ví, jaký standart od palety s označením EUP nebo EPAL očekávat.

Ano, EUP a EPAL jsou ta dvě označení. Pokud na paletě tuto značku vidíte, přesně víte, jakou kvalitu očekávat.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží