Co vydrží palety z nasávané kartonáže

Hledáte levnější paletu pro jednorázové použití? Co takhle vyzkoušet místo klasické dřevěné palety paletu z nasávané kartonáže?

Na kartonové palety se občas firmy dívají skrz prsty a pořídí si radši dřevěné s tím, že je po použití přeprodají zase dál. Obávají se zejména odolnosti a zátěžových parametrů kartonu. Cílem tohoto článku tak bude ukázat si, že se není čeho bát a že i na kartonové palety se můžete při těžké práci spolehnout. Byť samozřejmě jsou jejich limity níže než u dřevěných nebo plastových palet.

Nosnost a zatížení

Kartonové palety se hodí pro skladování a přepravu lehčího zboží. Zatímco nosnost dřeva a plastu se pohybuje v řádu nižších tun, u kartonová paleta unese zatížení kolem 300 kg. Je tedy zhruba čtvrtinová. Právě v nosnosti se kartonové palety liší asi nejvíce. Na druhou stranu, 300 Kg není vůbec málo a pro mnoho výrobků a firem to bohatě stačí. Ne každý zatěžuje palety na tuny.

Teplotní odolnosti

Standardně odolá nasávaná kartonáž teplotám od -20 do +80 °C. To je podobné například hygienickým plastovým paletám a ani dřevěné palety nemají rozsah teplot vyšší. Zde je to tedy poctivá remíza.

Odolnost proti vodě a povětrnostním vlivům

Na první pohled se voděodolnost tváří jako achillova pata palet z kartonáže. Avšak jejich odolnost velmi zvyšuje hydrofobní úprava, která zajišťuje solidní odolnost před vlhkostí. Jasně, na venkovní nekryté skladování si tyto palety nepořizujte, protože do deště opravdu vhodné nejsou, na druhou stranu, běžnou vlhkost přežijí mnohem lépe než byste asi čekali.

Plísně, škůdci a jiné breberky

Tady je to podobné jako u dřevěných palet. Oba druhy jsou ošetřeny proti škůdcům, takže nová paleta je v perfektním stavu. Zároveň se ale nedá vyloučit, že se v průběhu používání nějaká plíseň nebo breberka nevyskytne. Pokud je toto vaší prioritou, sáhněte po plastových paletách. Přesně z tohoto důvodu nejsou kartonové a dřevěné palety vhodné pro styk s potravinami.

Hmotnost palety

Váha je velkou předností těchto palet. Zatímco dřevěné a plastové palety mají standardně přes 10 nebo i 20 Kg, paleta z kartonáže váží většinou jen 1 – 3 Kg. To zajistí jednodušší manipulaci, skladování i logistiku.