POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Co znamenají zkratky CPP nebo MET PET? A jak je to s recyklací doypack sáčků?

Publikováno: 10. 11. 2023

Při výběru vhodných sáčků pro vaše výrobky narazíte na řadu různých zkratek, ve kterých je potřeba se zorientovat. Jedině tak můžete zvolit pro své produkty ty správné obaly. A nejde jen o vzhled balení, důležitá je především ochrana produktu tak, aby se dostal k zákazníkům v té nejlepší kondici. Co tedy znamenají zkratky jako CPP, PE nebo MET PET a jaké jsou klíčové vlastnosti jednotlivých materiálů? To se dozvíte v článku níže a navíc v něm poradíme, do kterého z odpadových kontejnerů patří různé druhy doypacků, které už dosloužily. 

Co znamenají zkratky?

  • KRAFT jde o typ papíru obvykle v přírodní hnědé barvě, který je tužší a pevnější než běžné druhy papíru, díky tomu se skvěle hodí pro obaly všeho druhu včetně doypack sáčků, u kterých tvoří svrchní vrstvu sáčku. Hodí se k potisku různými technikami i k polepení pomocí etiket.
  • Coated KRAFT  varianta kraftového papíru s potahovanou povrchovou úpravou pro vysoce kvalitní plnobarevný tisk. V naší nabídce jsou sáčky z běleného kraftového papíru s potahovaným povrchem.
  • CPP (cast polypropylene / litý polypropylen) je druh polypropylenu, který při výrobě prochází procesy zvyšujícími jeho pevnost a průhlednost. Povrch CPP fólie je hladký a lesklý. Používá se jako vnitřní vrstva doypack sáčků, která je v přímém kontaktu s balenými potravinami.  Zároveň CPP vrstva umožňuje zatavení sáčku pomocí svářečky fólií.
  • PE (polyehtylen) polyetylen  je velmi lehký a má vynikající chemickou i mechanickou odolnost. Stejně jako CPP se používá jako vnitřní vrstva sáčků, která je v kontaktu s potravinami a umožňuje uzavření sáčků pomocí svářečky fólií.  Má vynikající odolnost vůči vodě a vodní páře, zároveň propouští plyny a aromatické látky.
  • PET polyethylentereftalát, tvoří obvykle svrchní a nebo střední vrstvu materiálu sáčků. Je lehký, pevný a pružný, má vynikající chemickou a teplotní odolnost, což z něj činí ideální obal pro balení potravin.
  • MET PET  je PET fólie s metalizovanou úpravou, je pokryta tenkou vrstvou hliníku, díky tomu chrání obsah sáčku před pronikáním světla, kyslíku a vlhkosti. Používá se většinou jako střední vrstva materiálu doypack sáčků.
  • MATT PET  PET fólie s matnou úpravou má shodné vlastnosti jako základní PET fólie. 
  • ALU –  zkratka označuje, že jednou z vrstev, které tvoří materiál sáčku je hliník. Tato vrstva hraje klíčovou roli při ochraně před vlhkostí, vzduchem a světlem a pomáhá uchovat barvu, chuť a vůni balených potravin. Aluminium se používá jako prostřední vrstva materiálu sáčku a není v přímém styku s potravinami.

Jak je to s recyklací?

Přestože kraft papírové doypack sáčky vzbuzují dojem přírodního materiálu, ve skutečnosti jsou z ekologického hlediska vhodnější volbou průhledné doypacky z kombinace PET a PE. Ačkoliv jsou z vyrobené z odlišných druhů plastu, jsou plně recyklovatelné. Doypack sáčky PET/PE po použití patří do žlutých kontejnerů na plasty. Ostatní druhy sáčků jsou z kompozitních materiálů a likvidují se v rámci směsného odpadu.

Plastový odpad

Na celoplastové doypack sáčky patří recyklační značka s číslem 7 a popisem OTHER, do této skupiny spadají různorodé druhy plastů a zejména jejich kompozity. 

 

Směsný odpad

Na sáčky z kombinace papíru a plastu patří recyklační značka s číslem 81. Jsou to sáčky z materiálů: KRAFT/PET/CPP, 

Recyklační symbol s číslem 84 patří na sáčky z kombinace papíru, plastu a hliníku tedy KRAFT/AL/PE.

Značka C/LDPE 90 označuje směsné materiály z hliníku a plastu. Z naší nabídky jsou to sáčky na kávu PET/AL/PE, MATT PET/AL/PE

 

autor:
Pavla Lébrová

marketingový specialista


Související zboží