Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Dekorace z barevného jutového provázku

Publikováno: 2. 12. 2017

Juta nás na první pohled zaujme svou drsností a chlupatostí. Těžko si dokážeme představit, že v 16. století nosili ti nejchudší občané, na území Indického poloostrova, oděvy z juty. Dnes už se do juty nikdo neobléká, ale má spoustu dalších, užitečných způsobů využití.

Pytle jsou nejčastějším výrobkem z tohoto materiálu a jsou pevné a levné. Jutové pytle můžete použít na skladování ovoce nebo zeleniny, převážet v nich uhlí nebo dřevo a poslouží také jako protipovodňová zábrana, pokud ho naplníte pískem. Ačkoliv samozřejmě závisí na způsobu zpracování, u výrobků z juty platí, že “práší”, což znamená, že z nich postupně vypadávají uvolněná slabá vlákna. A to jak z jutových pytlů, tak i širokých stuh nebo provázků.

Pojďme se ale podívat, jak můžeme kreativně využít barevné jutové provázky. Ty jsou k dostání v několika barevných provedeních a mají vzhled klasického provázku s uvolněnými vlákny kolem.

 

Jutové koule se světýlky

Krásná rustikální dekorace, která dodá jakémukoliv místu příjemnou domácí atmosféru! A navíc je její provedení opravdu jednoduché.

Nafoukněte si balónky do různých velikostí a jutu si odmotejte a namočte do lepidla, které zprůhlední. Poté začněte provázek motat na balónek všemi směry. Až budete s hustotou provázku spokojeni, nechte ho schnout 24 hodin. Po vytvrdnutí nafukovací balónek propíchněte a vytáhněte skrz otvory ven. Na závěr ještě vzniklou kouli přestříkejte bezbarvým lakem ve spreji, ten dodá lesk a výrobek bude ještě pevnější. Hotovo? Tak teď už jen proplést otvory malá světélka.

 

Podtácky z juty

Barevné jutové podtácky stihnete vyrobit i hodinku před příchodem návštěvy! Budete potřebovat: barevné jutové provázky, filc a tavnou pistoli.

Z filcu si vystřihněte kolečko a teď, bez velkého vyměřování, zjistíme střed. Jednoduše kolečko složte na půlku a ještě jednou na půlku. Hrot si označte fixou. Na tento bod kápneme tavnou pistolí lepidlo a od něj začneme s pravidelným obmotáváním jutového provázku tak dlouho, až se dostaneme na okraj filcové podložky. Okraj důkladně podlepíme. A je to! Jednoduché a hezké, co myslíte?

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží