Do čeho uložit štěpku? Do rašlových pytlů

Publikováno: 14. 7. 2017

Na zahradě občas vznikne dřevěný odpad, který je nám líto spálit při opékání buřtů. Radši bychom ho nějak využili. Ale jak?

Štěpka je dřevěný odpad, který je rozdrcený na kusy do velikosti 5 cm. Mohou to být prořezané větve stromů nebo vykopaný keř, který bránil výstavbě zahradního jezírka. Spálením nebo pouhým odvezením do sběrných surovin bychom nás i zahradu okradli o užitečného pomocníka.

Štěpkovací stroj je ale relativně drahý a tak pokud nemáte zahradu s velkým počtem stromů a nejste si jisti, že by se vám investice do stroje postupem času opravdu vrátila, je nejlepší poohlédnout se po půjčovnách. Nezapomeňte, že než projdou větve štěpkovacím strojem, musí být naprosto suché. Nechte jim tak 14 dní, aby měli možnost plně vyschnout a vám potom šla práce pěkně od ruky.

Jak můžete výslednou štěpku použít?

  • Topivo - Štěpkou můžete zakládat oheň v krbu nebo s ní dlouhodobě topit v kotlích na biomasu. Tento tepelný zdroj je naprosto ekologický. Štěpkovací stroj nastavte na větší průměr, aby větvě drtil na 1 až 5 centimetrů velké kusy.
  • Mulčování - Na záhoncích vydrží štěpka až 4 roky a může tak mnohem déle, v porovnání s mulčovací kůrou, bránit vysoušení půdy a růstu plevele. Není ale vhodná na zeleninové záhonky, protože dřevo na sebe váže hodně dusíku a ochuzuje tím půdu, ve které se snaží zelenina nabrat co nejvíce síly a vitamínů. Výborně se ale hodí pro záhonky s okrasnými dřevinami, trvalkami a popínavými rostlinami.
  • Cestičky - Štěpka je vhodná k vysypání vašich zahradních cestiček. Budou tak pěkně vymezené. Navíc přírodní materiál nijak neruší celkový ráz zahrady a pokud se někde pravidelně drží voda a bahno, je to ten nejlepší způsob jak se ho zbavit.

Jak štěpku uchovávat?

Štěpku je nejlepší uchovávat v rašlových pytlích. Díky vysoké prodyšnosti může dřevo uvnitř stále dýchat a pokud ho uchováte na suchém místě, nehrozí mu žádná degradace.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží