POZOR. Ve středu 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Duct Tape vs Gaffa Tape

Publikováno: 22. 9. 2023

Aktualizováno: 6. 2. 2024

Lepící pásky představují všestranný nástroj pro různorodé opravy, montáže, utěsňování a přilepování. Mezi ně patří univerzální lepicí pásky Duct Tape, které jsou známy svou širokou škálou využití a praktickým přínosem – drží téměř na jakémkoli povrchu, takže s nimi můžete lepit na dřevo, kov, sklo, plasty, textil, fólie nebo stěny. Dají se použít k opravám hadic, utěsňování potrubí, zalepování trhlin, nebo přilepování kabelů. Hodí se v dílně, domácnosti i na cestách. Slouží ke všemožným opravám, montážím, utěsňování a přilepování.

Gaffa Tape se zase staly nepostradatelnou součástí ve filmovém průmyslu osvětlovacím a zvukovým technikům. Své uplatnění ale najdou i v běžném životě. Jejich síla a pevnost rovněž umožňují využití na širokou škálu účelů, nejčastěji na lepení, připevňování a rychlé a drobné opravy.

Na trhu je jich celá řada, v různých cenových relacích. Na jaké vlastnosti se při výběru textilní lepící pásky zaměřit? Napovíme v článku.

Materiál

U lepící pásky Duct tape je klíčový použitý materiál, zejména síla pásky a hustota zpevňovací tkaniny. Kvalitní univerzální lepící pásky mají tloušťku od 150 mikronů výše. Pokud prodejce tloušťku materiálu neuvádí, zbystřete, možná ji nezná nebo v horším případě není dostatečná. Tavobal Duct Tape mají tloušťku dokonce 250 mic. Jsou vyrobené  z polyethylenu, textilní vyztužovací vrstvy a vrstvy hot melt lepidla. Textilie TAVOBAL pásek má mnohem hustší strukturu než u běžných duct tape, což výrazně zvyšuje pevnost pásek. 

 

Hustota tkaniny u různých druhů duct tape Rozdíl v hustotě tkaniny u různých druhů pásek
Vlevo TAVOBAL duct tape, vpravo běžná duct tape. Detail: vlevo TAVOBAL duct tape, vpravo běžná duct tape.

Gaffa Tape jsou v porovnání s Duct Tape vyrobeny z bavlněné tkaniny v kombinaci se syntetickým lepidlem, která se vyznačuje především velkou přilnavostí k materiálu.

Kvalitní lepidlo

Lepidlo hotmelt, použité na obou variantách pásek, je vyrobeno ze syntetického kaučuku, do kterého jsou ještě přidávány další látky pro vylepšení lepivých vlastností. Tento druh lepidla vyniká vysokou počáteční přilnavostí a teplotní odolností zejména při nižších teplotách.

Různé barvy

Když nechcete, aby spoj nebo opravované místo na  první pohled bily do očí, zvolte pásku v podobné barvě, jako má lepený povrch. Tavobal Duct Tape i Gaffa Tape jsou k dostání hned v několika barevných variantách. Gaffa Tape konkrétně v modré, černé, bílé a šedé barvě. Duct Tape jsou zároveň k dostání v rozšířených barevných variantách o zelenou, červenou a žlutou barvu.

Lepící páska Duct Tape je navíc vodotěsná a nezanechává na površích při odstranění stopy lepidla. Pevnost v tahu je u těchto textilních pásek Duct Tape TAVOBAL 37 N/cm.

TAVOBAL stříbrná izolepa se dá utrhnout rukou. Stříbrná izolepa - pevnost v tahu
TAVOBAL textilní páska se dá utrhnout rukou. V podélném směru má však vysokou pevnost v tahu.
Obyčejná stříbrná lepící páska má nižší pevnost v tahu  
Obyčejná duct tape se při podélném tahu deformuje a může se i přetrhnout.  

 

autor:
Pavla Lébrová

marketingový specialista

Kateřina Polášková
marketingový specialista


Související zboží