POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Eco - balení III

Publikováno: 15. 10. 2016

Termíny balení, obalovaní, zabalení, nebo balicí materiál by neměly odkazovat pouze k jedné fázi procesu, který je ve skutečnosti docela dlouhý. Od výroby balicího materiálu, přes samotné balení a expedici až k expedici, rozbalení a vybalení a recyklaci vzniklého odpadu, který tvoří zbytky obalového materiálu, který nelze použít znovu, je to skutečně dlouhá cesta. Proč se tedy soustředit jen na možnosti balení a nepodívat se jednou na to, jak lze vybrat takové balicí materiály, jejichž recyklace bude usnadněna, nebo jako nutnost zcela odpadne.

Svět takových obalových materiálů, jejichž užití nepředstavuje pro životní prostředí velký problém, je stejně široký jako ten, v němž jsou papírové a plastové obaly vyhazovány do popelnic, aby prošly nákladným a energicky náročným procesem recyklace. Pokud se řadíte mezi ty, kdo kdykoliv a kdekoliv, oblast balení a obalování nevyjímaje, dají přednost možnosti, která je tak zvaně „eco-friendly“, což znamená, že nepředstavuje zátěž pro životní prostředí, jistě vás zaujme exkurze do oblasti snadno recyklovatelných, nebo rozložitelných obalových materiálů.

Pokud mluvíme o papírových balicích materiálech, které lze recyklovat, rozhodně bychom neměli zapomínat na balicí papír. Tato klasika mezi obaly totiž nemusí být použita jen jednou. Existuje mnoho způsobů, jak s použitým balicím papírem naložit. A recyklace, odhození obalu do kontejnerů s tříděným odpadem, je až tou poslední. Pokud jste jedni z těch, kdo ctí staré zvyky a tradice a jen málokdy se upnete k nějaké módní novince, nezoufejte. I pro vás totiž existuje způsob, jak se zapojit do ekologicky nenáročného balení dárků. Cesta k odpovědnému balení a obalování totiž vede právě přes klasický balicí papír.

Existují dvě varianty, jak s balicím papírem šetřit životní prostředí a povýšit ho tak na obalový materiál šetrný k životnímu prostředí. Buď můžete využít již jednou použitý balicí papír a za pomocí nůžek z něj vytvořit zcela novou verzi obalu, nebo se můžete obrátit na prověřené značky výrobců balicích materiálů, kteří zvažují i možný dopad svých obalů na životní prostředí. Tyto firmy většinou využívají odpadový papírový materiál, z nějž vytvářejí nový, čistý obal, připravený k zabalení dalšího dárku.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží