POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Eco - balení V

Publikováno: 25. 10. 2016

Sice teprve začíná podzim, ale minimálně rozmary počasí a prodejci v obchodech dávají tušit, že vánoce jsou už za rohem. Jistě, vánoce jsou svátky klidu a míru. Ale v neposlední řadě také obdobím, kdy dochází ke zvýšené frekvenci balení, obalování a expedici balíků, z nichž se pod stromečkem vyklubou vánoční dárky. A s tím souvisí i množství spotřebovaného balicího a obalového materiálu, který se po vánocích každoročně dostane do kontejnerů, v tom lepším případě těch, které jsou vyhrazeny pro tříděný odpad.

V tom horším skončí plastové obaly, bublinkové folie, krabice i balicí papír ve směsném odpadu, což jistě není dobrá zpráva pro životní prostředí. Vánoce by měly být i svátky, kdy nezapomínáme na přírodu kolem nás a to bez ohledu na to, kolik papírových, nebo plastových obalů spotřebujeme. I balit, nejen vánoční dárky, lze totiž s rozmyslem a s neustálou připomínkou dopadu ohromného objemu plastu a papíru na ekosystém. A proto existuje množství tipů na to, kterak balit esteticky, ale hlavně ekologicky a ekonomicky. Navíc výběr obalového materiálů prozrazuje hodně i o tom, kdo balí a tedy obdarovává. Buďte tedy jedineční a oslňte originálním balicím materiálem, s nímž se žádný balicí papír nebude moci rovnat.

Úplným základem i pro ty, kdo se bojí, nebo nechtějí experimentovat s alternativními obalovými materiály, jsou noviny a papírové tašky. Tedy balicí materiál, který je velmi podobný tomu běžnému, alespoň co se týká materiálu, kterým je v tomto případě papír. Ale co je na tomto obalu tedy alternativního? Možnost využít něco, co, v případě novin, ztratilo svůj primární účel po jejich přečtení a v případě dárkových papírových tašek po vybalení dárku, který se skrýval v jejích útrobách jako úplně první.

Využít obal znovu a znovu je hlavním a nosným principem těch obalových a balicích materiálů, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Po vybalení dárků lze obal buď znovu použít, nebo v případě, že je potrhaný, špinavý, pomačkaný – zkrátka nepoužitelný, ho lze vyhodit do tříděného odpadu. Výběrem již použitých papírových obalů jste ulehčili životnímu prostředí.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží