Ekologické certifikáty

Publikováno: 26. 4. 2024

Potrpíte si na udržitelnosti? Certifikáty mohou hrát v nákupním procesu klíčovou roli. V tomto článku si představíme několik významných ekologických certifikátů, které vám napomohou rozpoznat ekologicky šetrné produkty a jejich vliv na životní prostředí.

Ecolabel Tento certifikát hodnotí celý životní cyklus produktu a snaží se minimalizovat dopad na životní prostředí. Je zároveň prvním celosvětově uznávaným ekologickým certifikátem. Monitoruje výrobní procesy a zabývá se řešením odpadu z výroby a využitím obnovitelných zdrojů energie. Certifikát Ecolabel je jedním z těch, které jsou společnostmi nejčastěji preferovány.

FSC (Forest Stewardship Council) Systém FSC je prvním a zároveň nejstarším systémem certifikace lesů, který vznikl již v roce 1992. Cílem této organizace je propagování šetrného lesního hospodaření. Zajímavostí této organizace je fakt, že velká část dřeva, která byla použita při stavbě sportovišť pro olympijské hry v roce 2016, byla certifikována FSC.

C2C (Cradle to Cradle)  tento systém se zaměřuje na udržitelnost produktů dle pěti kritérií výkonnosti v oblasti udržitelnost, přičemž každá kategorie může získat bronzovou, stříbrnou, zlatou nebo platinovou úroveň. Aktuálně certifikaci C2C získalo více než 30 000 produktů z nejrůznějších kategorií, od stavebních materiálů, přes automobilový průmysl, textil a oděvy, až po čisticí prostředky, papíry a obaly.

Zajímavostí Cradle to Cradle je tzv. tříletá recertifikace. Znamená to, že jsou firmy hodnoceny vždy po třech letech. Cílem je podpora firem pro poskytnutí cesty k měřitelným zlepšením a inovacím. 

PEFC – další velmi známou certifikací je PEFC, neboli Programme for the Endorsement of Forest Certification, jejíž hlavním cílem je udržitelnost lesního hospodářství. Přestože je PEFC nejrozsáhlejším systémem na světě, má o něco méně přísné normy než FSC. V současné době zahrnuje PEFC prostřednictvím členství 49 národních schémat certifikace lesů.

OK Compost Jistě řada z vás tento štítek již na produktu viděla. Toto logo totiž značí biologicky rozložitelné obaly, které splňují specifické požadavky na kompostovatelnost.

 

Obdobným systémem spadající, pod OK Compost, je OK Compost HOME. Na rozdíl od OK Compost Industrial, není OK Compost HOME založen na normě, ale na specifických požadavcích, které je nutno splňovat, aby byla certifikace získána.

Existuje řada důvodů, proč je vhodné obaly s výše zmíněným logem kupovat. Jedním z nich je udržitelnost. Obaly se značením OK Compost jsou navrženy tak, aby byly co nejméně škodlivé životnímu prostředí. Navíc jsou tyto obaly kompostovatelné, čímž zároveň přispívají ke zlepšení kvality půdy.

Kromě uvedených certifikátů existuje mnoho dalších, které se zdejším tématem zabývají. Jsou jimi např. Carbon Trust Standard či Ocean Bound Plastic Certification, která se věnuje znečištění oceánu plasty. Cílem zmíněných certifikátů je napomoci spotřebitelům identifikovat a zvolit takové materiály, které jsou co nejméně škodlivé vůči životnímu prostředí.

autor:
Kateřina Polášková

marketingový specialista


Související zboží