POZOR. Ve středu 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Hlasitost lepících pásek - proč jsou tiché pásky tiché?

Publikováno: 10. 1. 2021

Přemýšleli jste někdy nad hlasitostí lepící pásky? Při častějším používání je to jeden z důležitých parametrů výběru.

Pro mnoho lidí se hlasitost odvíjení může zdát jako nedůležitá drobnost, a pokud s lepící páskou pracujete jen občas, tak to drobnost opravdu je, ale při každodenním používání je hlasité odvíjení opravdu otravné.

A co teprve ve skladech a logistických centrech, kde vedle sebe lepí jeden balíček za druhým hned několik lidí. V takových provozech umí pásky udělat už slušný rámus. A poslouchejte ho 8 hodin denně…

I proto je jedním z parametrů lepících pásek jejich hlučnost při odvíjení.

Tichost či hlučnost pásky můžete ovlivnit dvojím způsobem. Pásky svou lepící schopnost získávají díky lepidlům na svém povrchu. A některá lepidla jsou při odvíjení tišší než jiná.

Druhou možností jsou speciální tiché pásky. U nich byly do lepící složky přidány přísady speciálně pro docílení tichého odvíjení.

Pokud nechcete vybírat mezi speciálními páskami, sáhněte po páskách se solventem. Ty bývají zpravidla nejtišší. Naopak běžný, nijak neupravený akrylát dělá největší hluk. Někde uprostřed leží hotmelt pásky.

Pokud je pro vás hlasitost primárním parametrem, doporučujeme vybírat přímo pásky, které byly za účelem bezhlučnosti vyrobené. Poznáte je snadno podle označení tichá, silent nebo low noise páska.

Není akrylát jako akrylát

Ty možná překvapivě mívají na svém povrchu lepidlo na akrylátové bázi. Ale to má být přece nejhlučnější, říkáte si, sami to o pár řádků výše píšete. No ano máte pravdu, píšeme, ale lepidlo je pro toto použití speciálně upraveno, aby byla hlučnost snížena na minimum.

Tichosti pomáhá, že vrstva akrylátu na pásce je silnější než u běžné pásky. Právě silnější vrstva lepidla pak při odvíjení zařídí menší hluk, protože se ve vrstvě lepidla utlumí.

Tiché pásky nejsou stavěny na těžké a na namáhané spoje. Nelepte s nimi balíčky, které čeká náročná manipulace. Na běžné balení krabic do hmotnosti cca 20kg ale bohatě stačí.

Vzhledem k akrylátovému základu nabízí i několik výhod. Například dobrou lepivost ve vyšších teplotách (až do 60 °C) a v porovnání s hotmelt a solvent variantami odolnost proti UV záření nebo delší životnost.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží