POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

I u balení platí, že čas jsou peníze

Publikováno: 18. 12. 2019

Hlavním kritériem při výběru obalu je poměr mezi efektivitou balení a cenou. Ve slově efektivita je skryto mnoho různých věcí. Jak obal chrání výrobek, jak je těžký, variabilní nebo jak složitá a rychlá je manipulace s ním. Právě posledním dvěma faktorům se budeme věnovat.

Některé firmy stále zajímá hlavně jednotková cena obalu, taková úspora však může být zavádějící. Náklady ženou nahoru spíše jiné okolnosti. Skladování a příprava obalu, kolik pracovníků proces balení zaměstnává nebo kolik času balením stráví.

Problematické mohou být například dřevěné bedny, které se přepravují a skladují rozložené a musí se před balením produktů nejdříve sestavit.

Sestavují se (i když mnohem jednodušeji) i klasické lepenkové krabice. U těch se může lišit v kolika krocích krabici sestavíte. Rozdíly mohou být jen desítky vteřin, ale ty se taky počítají. Ve velkých objemech se minuty i vteřiny sečtou a jsou z toho velké úspory.

Naopak velmi rychlá bývá manipulace s plastovými obaly. Buď zcela odpadá nutnost je skládat nebo do sebe snadno zaklapnou. Manipulaci zrychluje i to, že bezpečně drží tvar.

Dalším místem, kde se ztrácí čas jsou výplňové materiály. Nejrychlejší jsou z tohoto pohledu tělíska Flo-pak, které do krabice nebo bedny jednoduše nasypete. Více času zabere třeba obalení zboží vzduchovými polštářky. Zejména, pokud je musíte i nafouknout.

Velmi záleží na tom, jaké produkty a v jakém provozu balíte. U exportního balení velkých celků je mnohem větší tlak na ochranu zboží než na rychlost a jednoduchost balení. Naproti tomu velký význam nese rychlost a složitost manipulace u e-shopů, které odbavují desítky a stovky balíků denně a zrychlení rutinních postupů může ušetřit desetitisíce korun měsíčně.

Stačí, když si časy sečtete a promítnete na pracovní čas obsluhy, která má balení na starosti. Hodinovou úsporu porovnejte s jejich mzdou a čísla vás možná překvapí.

Další možností, jak šetřit, je přechod od ručního balení na částečně nebo plně automatizovanou linku. S tím je ale většinou spojena celková proměna balících procesů i materiálu a o tom si promluvíme někdy jindy.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží