POZOR. Ve středu 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak dlouho doopravdy vytéká voda ze zavlažovacích vaků?

Publikováno: 20. 9. 2023

Zavlažovací vaky na stromy jsou v posledních letech, kdy bývají častá déle trvající sucha, velmi vyhledávanou, praktickou pomůckou k zalévání stromů. Mladé stromky po přesazení zažívají tzv. povýsadbový šok. V průběhu této doby jsou stromy velmi citlivé na přísun zálivky a potřebují neustále vlhkou půdu, protože jinak hrozí zvýšené riziko uschnutí. V tomto období je proto velmi vhodné používat na zalévání závlahové vaky.

TAVOBAL zavlažovací vaky

Naše TAVOBAL zavlažovací vaky jsou vysoce kvalitním výrobkem, který poskytne nově vysazeným stromům potřebnou pomoc. Jsou vyráběné pouze z primárního materiálu (konkrétně HDPE), který se vyznačuje vysokou pevností a odolností vůči UV záření. Životnost vaků u stromků plně pokryje období povýsadbového šoku.

Protože chceme prodávat pouze kvalitní výrobky, rozhodli jsme se otestovat objem a dobu vypouštění našich zálivkových vaků. V tomto článku přinášíme naše zkušenosti.

Plnění zavlažovacího vaku vodou

Testování

Některé vaky jsme naplnili nejprve pomocí kanystrů, abychom zároveň mohli ověřit jejich objem. Výsledek byl u obou velikostí vaků (55l i 75l) příznivý. Vešlo se do nich ještě o 10 litrů více než je deklarovaný objem. Je ale třeba vzít v úvahu také to, že když je vak usazen kolem kmene, vejde se do něj vody o něco méně.

Voda pozvola vytéká ze zavlažovacího vaku na stromy.

Díky tomu, že jsme vaky neměli posazené na trávníku, ale na dřevěné paletě, byla možnost přímo pozorovat, kolik vody ze zavlažovacích pytlů zrovna vytéká.

Vaky o objemu 55 litrů

55l zavlažovací vaky - výška hladiny po 1,5 hodině od napuštění55l zavlažovací vaky - výška hladiny po 2,5 hodinách od napuštění

Postupně jsme sledovali a zaznamenávali, jak se mění hladina vody ve vacích (šipka na fotkách). Zpočátku voda vytéká rychleji, později se vypouštění zpomaluje. Zjistili jsme, že 55l závlahový vak se vypustí během přibližně osmi hodin.

Vaky o objemu 75 litrů

75l zavlažovací vaky - výška hladiny po 1,5 hodině od napuštění75l zavlažovací vaky - výška hladiny po 2,5 hodinách od napuštění

Doba vypouštění 75l vaku je cca 10 hodin. Někdy ve vacích může zbývat malé množství vody, které nevyteče. To však není na závadu. Vak poté můžete ihned snadno přemístit a použít u dalšího stromu.

Dotace MŽP

Protože účinnost zavlažovacích vaků je ověřená jak v praxi tak prostřednictvím testů (prováděných Agenturou pro ochranu přírody a krajiny ČR, AOPK), byly pod názvem „mobilní zavlažovací prvky s postupným (kapkovým) uvolňováním zálivky“ zařazeny do dotačního programu Ministerstva životního prostředí. Města tak mohou na nákup těchto závlahových prvků čerpat dotace.

Závěr

Díky závlahovým vakům je možné účinně napomáhat stromům ve městech, zahradách i sadech, aby dobře prosperovaly, překonaly náročné povýsadbové období a měly dlouhý život v budoucnosti.

 

autor:
Pavla Lébrová

marketingový specialista

 


Související zboží