POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak fungují ESD přepravky z vodivého plastu?

Publikováno: 9. 8. 2020

Třeme-li ebonitovou tyč liščím ohonem vzniká výboj statické elektřiny. To ví nejen žák Carter, ale každý fanda klasických českých filmů. Zatímco proti velké masožravé rostlině může výboj pomoci, při výrobě nebo skladování citlivých přístrojů je naopak nebezpečný.

Při snaze zabránit vzniku statických nábojů se používají antistatické plasty (ESD). ESD úprava chrání elektrostaticky citlivé součástky před poškozením během přepravy i skladování.

V mnoha průmyslových odvětvích může při přepravě či skladování v důsledku tření dojít k vytvoření elektrostatického náboje. Ten může způsobit vznícení plynů a požár, výbuch nebo zničit citlivé elektrické přístroje. Proti podobným katastrofám pomáhají právě elektricky vodivé a antistatické plasty, které umí selektivně odvádět elektrický náboj a tak brání negativním efektům, které náboj může způsobit.

Vodivosti se dosahuje přidáním elektricky aktivních látek do základního materiálu, ze kterého je přepravka vyrobena. Většinou se jedná o speciální vodivé saze, uhlíková vlákna a další vodivé materiály.

Přepravky mají i mnoho dalších užitečných vlastností. Jsou vzájemně stohovatelné, takže s nimi ušetříte prostor ve skladu a rozměrově jsou designovány tak, aby se v různých kombinacích daly vyskládat na normovanou Europaletu.

ESD přepravky v naší nabídce odolávají i většině kyselin, olejů a dalším agresivním látkám.

Přepravky lze dovybavit přesně padnoucími víky, které jsou samozřejmě také v antistatické ESD úpravě.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží