POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak fungují utěrky z mikrovláken

Publikováno: 9. 5. 2020

Utěrky a hadříky z mikrovláken jsou oblíbenou pomůckou při domácím úklidu. Proč jsou tak účinné a na jakém principu fungují? To vše se vám pokusíme prozradit v následujícím článku.

V mnoha domácnostech sahají sahají po utěrkách z mikrovlákna už automaticky. Ale čím to, že oproti papírovým nebo běžným látkovým utěrkám tak vynikají?

Důvodem není žádný unikátní materiál. Jsou vyrobeny z polyesterových a polyamidových vláken, což jsou vcelku běžná umělá vlákna, ze kterých se vyrábí i oblečení. Klíčovou vlastností je jejich jemnost a struktura.

Mikrovlákna jsou (jak už napovídá jejich název) velmi tenká a jemná, na šířku mají asi jen jednu pětinu lidského vlasu. To jim propůjčuje kromě jiného i velmi efektivní výsledky při čištění různých povrchů. Právě struktura miniaturních vláken zajišťuje, že spolehlivě zachytí mnohem více nečistot než běžný ubrousek či utěrka.

Kromě svých miniaturních rozměrů stojí za efektivitou těchto vláken i jejich stavba. Běžné vlákno si můžete představit jako vlas. Je hladký a kulatý a nečistoty stírá pouze na svém obvodu. Mikrovlákno má členitý hvězdicovitý tvar. Nečistoty se tak kromě povrchu usazují i uvnitř „štětinek a výstupků“.

O zbytek se postará statická elektřina mezi vlákny, která k sobě špínu přitáhne. V utěrce jsou miliony těchto malých vláken, což je mnohem více než ve srovnatelně velké běžné utěrce. Čím více umělých vláken, tím více i statické elektřiny, takže malé částice prachu a špíny k sobě přitáhnou podobně jako magnet.

Kromě běžné špíny umí mikrovlákna z povrchu setřít i bakterie nebo viry, což s jiným materiálem nedokážete. Mají i lepší absorpční vlastnosti. Dokáží do sebe natáhnout více vody, takže když něco rozlijete, vytřete s nimi vše opravdu do sucha.

V naší nabídce najdete certifikované utěrky, které splní i ty nejnáročnější úkoly.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží