POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak malovat pomocí bublinkové fólie?

Publikováno: 11. 7. 2018
Aktualizováno: 21. 6. 2023

Existuje nějaká činnost, ke které by se nedala využít bublinková fólie? A jaktože za vynález takhle univerzálního materiálu ještě nikdo nezískal nobelovu cenu? S fólií se dá bezpečně zabalit skoro na cokoli si vzpomenete, pomáhá proti stresu a jak jsme už ukázali, dají se s ní i vyrobit vlastní želé bonbóny. Minimálně ten antistresový vliv fólie by nobelovku za mír zasloužil.

A nyní si ukážeme další využití, s bublinkovou fólií totiž můžete i malovat. A není to ani těžké, tedy ty základní techniky. Nejjednodušší je natřít fólii barvami a výsledný obraz obtisknout na papír. Dát pozor si musíte jen na to, abyste příliš netlačili. Bublinky by vám praskly, tím by se smíchaly barvy v okolí a porušila se zajímavá struktura, kterou fólie na papíře vytváří.

Pozor dejte i při sundávání papíru, aby se vám papír nesvezl po fólii a neudělala se na plátně místo obrazu jen šmouha. Pokud se vše podaří, odměnou bude hezky obtištěný obraz evokující některá impresionistická díla.

Pro rychlé namalování větších ploch je zase nejlepší oblepit fólií třeba váleček na těsto, případně postačí i role od obyčejných papírových utěrek. Pak už je vše stejné – pomaluji a místo obtištění po papíře přejedu. Tato technika se hodí zejména pro pomalování větší plochy stejnou barvou nebo pro vytváření vzorů.

Další výhodou je i snadné malování tvarů, stačí si fólii vystřihnout právě tak, jak potřebujete a až poté ji pomalovat. Snadno tak obtisknete červená srdce, žluté hvězdy nebo cokoli vás napadne.

Malování s fólií bude bavit hlavně děti, jen musíte pohlídat, aby v zápalu zábavy obtiskávaly obarvené fólie opravdu na papír a ne různě po místnosti. Malování je to totiž zábavné a živé. Až je omrzí malování, mohou si fólie popraskat, což je možná ještě větší zábava.

Kdo by chtěl zkusit vyšší úroveň a pustit se do malování s plnou vervou, máme pro vás ještě jeden tip. Malovat lze i tak, že do vzduchových bublinek stříknete barvu injekční stříkačkou a vytvoříte takto celý obraz. Je to vlastně podobný princip jako u skládání puzzle, jen s barvami a navíc si sami rozhodnete, co namalujete. Pokud vás tato technika zaujala, doporučujeme zhlédnout práce Bradleyho Harta, který je průkopníkem této techniky a získal s ní slávu po celém světě.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Pavla Lébrová
marketingový specialista


Související zboží