Jak na plot připevnit síť proti větru?

Publikováno: 30. 3. 2018

Nejlepší je samozřejmě živý plot, ale ne každý má tu možnost a také nám nevyroste z roku na rok. Bohužel. Pokud tedy chceme stínění na zahradu, musíme si pomoci stínící plachtou. Ta má dvě hlavní funkce:

  • Ochrana soukromí
  • Ochrana před větrem

A právě ta ochrana před větrem nám vše trochu komplikuje. Vše je totiž trochu složitější, než jen koupit síť a připevnit ji na plot. Čím větrnější je místo, kde máte zahradu, tím si dejte větší pozor. Sítí na plotě si můžete zadělat na velký problém. Při silnějších poryvech bude na síť i plot působit velká síla. Celé to může způsobit i vyvrácení plotu a zničení sloupků.

 

Co všechno brát v potaz?

Výška a délka plotu je asi jasná. Čím větší plocha sítě bude mezi jednotlivými sloupky i celkově na celém plotě, tím větší nápor musí plot vydržet. Proto je důležité vědět, do jaké hloubky jsou sloupky zabetonovány. Standardně se ploty betonují do hloubky 60 – 80 cm. Takovou hloubku očekávejte, pokud vám plot stavěla specializovaná firma. Při hloubce 80 cm by měl plot se sítí vydržet i silnější poryvy.

Ale je tu ještě jeden háček. Plot se nemusí jen vyvrátit, ale také ohnout či úplně zlomit. Dalším důležitým parametrem je totiž i tloušťka stěny sloupku. A upřímně, nejlevnější sloupky z hobby marketu nebudou na silnější vítr stavěné.

 

Co to pro mě znamená?

Pokud chcete mít na plotě stínění, počítejte s tím tedy už při nákupu plotu samotného a volte kvalitnější materiály. Zejména, pokud je vaše zahrada na větrném místě. V klidných lokalitách se asi nemáte čeho bát ani s nejlevnější variantou standardního plotu.

Pokud už plot stojí, nemůžete jeho kvalitu nijak ovlivnit. To chápeme. Ale ovlivnit můžete typ stínění. Pokud jste si plot nedělali sami a nemáte jistotu, že je to opravdu fortelná práce, nedoporučujeme zakrytí pevnou zakrývací plachtou se 100% krytím. Tyto plachty nejsou primárně dělány na plotové stínění. Nepronikne jimi ani trocha vzduchu a nápor na konstrukci plotu bude extrémní.

Použijte speciální krycí síť na ploty, která má 70% krytí, propustí tedy část vzduchu skrz a nebude na plot působit takovým tlakem. Další výhodou je i to, že jí projde i část světla, nechcete přece své výstavní jahody v trvalém stínu.

 

Další tipy

Síť upevňujte k vodícím lankům a ne jen k samotnému pletivu. To se může snadno vytrhnout i při malé síle. K upevnění doporučujeme silnější stahovací pásky. Je s nimi snadná manipulace a dlouho vydrží. Použijte přibližně 3 – 4 pásky na každý metr plotu. Proti velkému vzdouvání sítě můžete bojovat tím, že v polovině výšky plotu mezi sloupky napnete ještě jeden drát navíc.

Další možností je zpevnit konstrukci celého plotu tím, že některé sloupky podepřete ve 3/4 jejich výšky vzpěrou.

Snad vám plot i síť dlouho vydrží a užijete si na zahradě jenom příjemné chvíle.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží