POZOR. Ve středu 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak na skladování zeleniny?

Publikováno: 12. 9. 2021

O skladování ovoce se dá na internetu najít poměrně dost. Hned několik článků máme i na našem blogu. Zelenina ale bývá trochu opomíjená. Přitom, kdo by nechtěl křupavé mrkve nebo šťavnaté brambory ještě týdny či měsíce po sklizni?

Jak skladovat brambory

Neukládejte je do sklepa ihned po zimě. Nejdřív bramborám dopřejte zhruba dva týdny, kdy je necháte v normálních podmínkách odležet a oschnout. Poté překontrolujte a vyhoďte všechny kusy, které se nehodí k uskladnění. To jsou hlavně potlučené a poškozené brambory nebo kousky napadené plísní.

Po vytřídění dejte ty nejlepší kusy do vyčištěné přepravky či bedny. Brambory můžete skládat i na sebe do více vrstev, maximálně však do výšky cca 60 cm, aby i spodní vrstva dýchala. Pro skladování přepravek s bramborami je nejlepší místnost s vyšší vlhkostí a teplotou kolem 5 °C.

Jak skladovat cibuli

Skladování cibule není zrovna hračka. Celý proces začíná už po sklizni, kde byste měli nechat cibule důkladně vysušit. Nejlépe někde, kde je sucho, teplo a zároveň jde o dobře větraný prostor. Cibule by se neměly moc dotýkat jedna druhé.

Fáze sušení trvá několik týdnů a že jste odvedli dobrou práci poznáte podle toho, že listy jsou vysušené, kořeny drsné a suché a slupka na cibuli jako z papíru.

Ať už se rozhodnete pro skladování ve svazcích nebo zvlášť, skladujte ji v místnosti s nízkou teplotou, klidně jen těsně nad bodem mrazu. Cibule má také ráda suchý vzduch.

Pozor, na společné skladování cibule a jiného ovoce či zeleniny. Například jablka přejímají pach cibule velmi rychle. Naopak cibuli nesvědčí skladování blízko brambor.

Jak skladovat česnek

Také česnek má rád suchý a dobře větraný prostor. Z teplot má rád spíše chlad, ale pozor na přemrznutí, takový česnek ztrácí chuť. Skrze větší požadavky na sucho je lepší skladovat jej v dřevěné bedýnce či kartonové krabici.

Pokud česnek skladujete v koších a přepravkách, doporučujeme seříznout kořeny na 3 mm a stopku na 10 cm. Pokud ho zaplétáte do svazků nebo skladujete jako „kytici“, je ideální seříznutí na cca 20 – 30 cm.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží