POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak na snižování nákladů na balení – rychlost balení

Publikováno: 18. 2. 2022

Nedávno jsme se souhrnně věnovali overpackagingu a proč je dobré se ho vyvarovat. V pár slovech by se tento problém dal popsat slovy – utratíte zbytečné peníze navíc a nic za ně nezískáte.

Nejvíce peněz při špatném balení můžete ztratit na zaměstnancích. Peníze vás bude stát zbytečná spotřeba více obalů nebo používání zbytečně drahých obalů, ale cena za čas zaměstnance bude vždy vyšší položkou než úspora při nákupu krabice od jiného dodavatele.

Z pro nás nepochopitelných důvodů si sice firmy umí spočítat, za kolik kupují krabici nebo fólii, ale málokdo řeší, zda používá časově nejefektivnější způsob balení. Často se stává, že firma prostě čas zabalení balíčku nijak nepočítá a ani nehledá způsoby, jak zde ušetřit.

Existují tři hlavní okruhy, kde najít v balení časovou úsporu

1) Používejte obaly vhodné pro váš výrobek

Ušetřit čas můžete už třeba tím, že budete balit do velikostně odpovídající krabičky. Ušetříte totiž čas s řešením výplňového materiálu. Dále si zkontrolujte, že nedublujete ochranné obaly. Například zda kvůli ochraně před vlhkem nebalíte do fólie jak zboží, tak krabici, když stačí pouze jedno.

Při používání výplní zase můžete šetřit čas například výměnou vzduchových polštářků nebo střiže za tělíska flo-pak, která nemusíte před použitím nijak připravovat (nafukovat nebo mačkat).

Zkrátka patří sem všechny ty drobné změny v obalech, kde sbíráte vteřinku ke vteřince, ale ve velkém měřítku už jde třeba o desítky či stovky hodin práce.

2) Zkuste poloautomatizaci

Pokud balíte větší množství zásilek, neobejdete se bez věcí jako jsou odvíječe fólií nebo odvíječe lepících pásek. Tito poloautomatičtí pomocníci stále vyžadují ruční ovládání, ale dokáží práci výrazně zrychlit a usnadnit. Vaši zaměstnanci stihnou vyřídit více zboží za stejný čas a práce bude i méně namáhavá.

3) Plná automatizace je nejvhodnější pro velké e-shopy

Pro větší e-shopy je nejefektivnější cestou pustit se do co největší automatizace balících linek. Poloautomatické a automatické balící stroje podstatně urychlují balení zboží. V nabídce máme například páskovací stroj, který balí za pomoci vázacích pásek, nebo komorový balící stroj, který využívá teplem smrštitelné fólie.

Pro balení většího poštu krabic na paletách je vhodný ovinovací stroj, který zboží zafixuje stretch fólií.

Investujte do automatizace a uvolněte zaměstnancům ruce pro důležitější práci.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista

 

Související zboží