POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak na správnou montáž nopové fólie

Publikováno: 11. 7. 2019
Aktualizováno: 31. 5. 2023

Základní rozdělení nopových fólií

Před nákupem nopové fólie je velmi důležité vybrat ten správný druh. Podíváme se nyní na základní rozdělení.  
  • Nopové fólie bez perforace 

Nejběžněji používaný typ fólie vhodný pro vertikální hydroizolaci zdiva. Fólie nemá žádné otvory a je zcela vodonepropustná. Na výběr jsou fólie s různou výškou a také tvarem výstupků – nopů, přičemž vyšší výstupky jsou vhodnější pro sanaci velmi vlhkého zdiva.
  • Nopové fólie s perforací

Má v sobě drobné otvory. Má drenážní schopnosti, akumuluje vodu a odvádí přebytečnou vodu, proto se skvěle hodí pro „zelené“ střechy. V nopech se zachytí voda, kterou rostliny mohou čerpat během suchých období, přebytečná voda může odtékat díky perforaci.
  • Nopové fólie s nakašírovanou textilií

Používají se také na „zelené“ střechy. Nakašírovaná geotextilie chrání drenážní vrstvu fólie před zanášením částečkami substrátu.
  • Nopové fólie s mřížkou

Instalace nopové fólie

Nákup té správné nopové fólie vám ještě správné odvlhčení základů nezajistí. Důležitá je i montáž. Doporučujeme pozvat si na ni odborníky, ale pokud pracujete s napjatým rozpočtem, je to jedna z činností, kterou při stavbě zvládnete sami.

Příprava před instalací nopové fólie

Zaměříme se na vertikální montáž k základům budov. Ještě před samotnou pokládkou fólie zkontrolujte stav základů. Pokud při výkopu okolo základů zjistíte, že někde chybí část kamenů nebo cihel nebo jsou v nich větší díry, všechny tyto mezery ještě před položením fólie znovu vyzděte.

Kotvení nopové fólie

Fólii na stěnu připevněte pomocí speciálních hřebíků s plastovou podložkou nebo hřebů s kotvící podložkou a hmoždíky. Fólii upevňujte nopy směrem ke zdivu, aby mezi nopy dobře proudil vzduch. To je klíčové pro odvětrávání zdiva.

Ukončení nopové fólie

Spodní ukončení je nejčastěji zahnuté v kombinaci se štěrkem a drenážní trubkou. Nopová fólie má jeden okraj bez nopů a právě tento okraj musí směřovat směrem dolů. Horní ukončení je potřeba provést řádně správnou ukončovací lištou, která také pomáhá správné cirkulaci vzduchu. Na horní straně si pohlídejte, ať není fólie zaomítnuta nebo jiným způsobem utěsněna.

Jak na spojování fólií

  • Přeložení dvou kusů

Pokud je potřeba použít více nopových fólií vedle sebe, vyměřte si vše tak, aby jejich spoj nebyl na rohu budovy. Spoj je vždy nutné mít minimálně 50 cm od rohu stěny. Spojení dvou nopových fólií vyžaduje přesah minimálně 20 cm a zároveň ho proveďte tak, aby do sebe nopy obou fólií v překryvu zapadly. Většinou by takový přesah měl mít 3 – 5 nopů. Záleží na jejich velikosti a rozmístění.

  • Lepení nopové fólie

Pro opravdu pevný spoj je dobré k sobě oba kusy fólie přilepit pevnou buutylkaučukovou páskou nebo tmelem na bázi asfaltu.

  • Horkovzdušné svařování

Možné je obě fólie spojit i svařováním horkým vzduchem.

Pokud vše zvládnete bude vám odměnou kvalitní ochrana zdiva. Nopové fólie jsou odolné, mají dlouhou životnost a jsou pevné v tlaku i tahu.

Zasypání nopové fólie

Když je fólie nainstalována po celém obvodu budovy a dokončena drenáž, provede se zasypání výkopu štěrkem frakce 16/32 a následně zeminou. Při zasypávání je třeba opatrnosti, aby se předešlo poškození nopové fólie. Alternativou může být zasypání kačírkem.

Vodorovná pokládka nopové fólie

Při pokládání nopové fólie na horizontální povrchy (střechy porostlé zelení nebo podlahy teras) se fólie instaluje opět tak, aby nopy směřovaly ke konstrukci, tedy výstupky směrem dolů. Jednak se tak vytváří drenážní vrstva pro odtok vody a jednak se v nopech akumuluje voda potřebná pro sušší období. Ideální je pro tento způsob instalace je nopová fólie perforovaná s nakašírovanou textilií.

Nejčastější chyby při instalaci nopové fólie

Jakých chyb se vyvarovat při pokládce nopové fólie?

Montáž na nesoudržný nebo nerovný podklad.

V takovém případě hrozí, že se fólie poškodí nebo zdeformuje a naruší se tak její hydroizolační a mikroventilační funkce.

Špatné směřování nopů

Nopy vytvářejí mezi fólií a stěnou mikroventilační štěrbinu. Pokud nopy nejsou obrácené směrem ke zdivu, nemůže fólie správně fungovat a vlhkost ze stěny se neodvětrává.

Nevhodný výběr velikosti nopů

Velikost nopů určuje schopnost fólie zajistit odvětrávání vlhkosti. Čím větší nopy, tím lepší odvětrání. Příliš velké nopy však mohou způsobit zanášení fólie. Nejčastěji se volí nopy vysoké 8 mm.

Absence krycí lišty

Krycí lišta rozhodně není jenom záležitostí estetiky. Chrání totiž prostor mezi fólií a stěnou před zanášením nečistotami. V žádném případě nezkoušejte místo lišty nějaká náhradní řešení, mohlo by to narušit správné fungování nopové fólie.

Zasypání fólie velkým množstvím zeminy či štěrku

To může způsobit zvýšení tlak na fólii a její nedostatečnou funkčnost. Vždy je proto třeba dodržet výrobcem doporučenou tloušťku zásypu.

autor:
Jiří Novák
marketingový specialista


Pavla Lébrová
marketingový specialista


Související zboží