POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak optimalizací skladových prostor ušetřit náklady

Publikováno: 30. 10. 2018

Většina firem při svém růstu musí řešit otázku nedostatku skladovacích prostor. Rozšiřování skladového místa je však většinou velmi nákladné a organizačně složité. Často ani není možné vyčlenit vhodný prostor jeho rozšíření, proto firmy musí hledat jinou cestu. Tou je efektivnější využití stávajících skladových prostor. Toho je nejjednodušší dosáhnout úpravou vybavení skladu, až už se jedná o rozvržení místa s ohledem na regály, jiný úložný systém nebo eliminace prázného prostoru.

Jako první na řadu by měly přijít regály. Využíváte dostatečně jejich objem? Umožňují nastavitelnou výšku polic, aby se přizpůsobily vašemu zboží? Je jejich nosnost taková, abyste naplno využili stohovatelnost palet, přepravek nebo krabic? Nejsou zbytečně robustní? Tohle všechno jsou otázky, které je nutné analyzovat.

Moderní regálové systémy nabízí velmi chytrá řešení, která se přizpůsobí vašim potřebám. Například u klasického skladování zboží na paletách už najdete i regály, které se hodí pro nestadardní velikosti palet a samozřejmostí je i nastavitelná výška polic, abyste si mohli vytvořit skladová patra dle svých potřeb.

S tím souvisí i eliminace prázdého prostoru. Ať už jde o plné využití jednotlivých pater v regálech i místa mezi nimi. Jste si například jistí, že plně využíváte současnou šířku uliček mezi regály? Jejich drobným zúžením můžete do skladu vtěsnat i celou jednu řadu regálů navíc.

Šetřit místem samozřejmě můžete i u nepaletového skladování. Pokud například skladujete zboží v přepravkách a a krabicích, zkontrolujte, zda efektivně využíváte velikost balení nebo zda neplýtváte výplňovým materiálem. Prostor a tedy peníze vám mohou utíkat různými způsoby, které jsme se pokusili shrnout v minulém článku.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží