POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak ovlivňuje konstrukce lepenkové krabice její pevnost?

Publikováno: 19. 1. 2019

Proč některé lepenkové krabice snáze protrhnou nebo povolí pod vahou dalších krabic rychleji než jiné? Na vině může být odlišná kontrukce stěn. Vlny ve vlnité lepence totiž nejsou všechny stejné a každý z typů má svůj účel. Pojďme se na konstrukci lepenky podívat zblízka.

Základním rozdělením je vrstevnatost lepenky. S pojmy a jako třívrstvá a pětivrstvá lepenka se určitě potkal skoro každý a je snadné odtušit, co se za označením skrývá. Vlnitá lepenka má nejčastěji dvě, tři, pět a někdy i sedm vrstev. Laicky se dá říci, že více vrstev = vyšší kvalita a pevnost. Do jisté míry to tak opravdu funguje, ale tuto rovnici ovlivňují i další faktory. Třeba typ vln.

Jak už označení vlnitá lepenka naznačuje, skládá se z rovných a vlnitých vrstev, podle kterých dostala své jméno. A je to právě ta vlnitá vrstva, která může mít odlišnou stavbu a tvar. Celkem rozlišujeme 8 druhů vln, které se liší výškou a roztečí. Nejmenší se označuje písmenem G a pak se pokračuje podle velikosti typy F, E, D, B, C, A a největší K. Vícevrstvé lepenky často mají v jednotlivých vrstvách různé typy vln.

Nejčastěji používanými druhy vln jsou vlny A, C, B a E. Každý typ vlny má jiné vlastnosti a hodí se na různé účely.

  • A - Hrubá vlna – výška 4,0–4,8 mm má velmi dobrý tlumicí účinek. Často se tak používá u nejodolnějších typů lepenky a hlavně jako součást 7vrstvé vlnité lepenky CAA, která je vhodná pro balení křehkého zboží.
     
  • C - Střední vlna (3,2–3,9 mm) je nejpoužívanější druh vlny, díky čemuž má univerzální využití.
     
  • B - Jemná vlna (2,1–3,0 mm) se používá pro méně citlivé nebo samonosné balené produkty. Nejčastěji se kombinuje s C vlnou v 5vrtsvé vlnité BC lepence. Ta nachází uplatnění zejména u průmyslových obalů.
     
  • E – Mikrovlna (1,0–1,8 mm) její malá rozteč mezi vlnami je vhodná pro použití u rozměrově malých obalů a zároveň všude, kde je důraz na kvalitní potisk obalu. Menší vlna totiž znamená hladší povrch, na který se tisk lépe chytne. Bývá kombinována s B vlnou.

Pokud nejste se současnými obaly spokojení, možná je na vině právě nevhodné využívání jednotlivých typů lepenky. Před nákupem se proto pečlivěji dívejte na jednotlivé parametry a vyberete si takovou lepenku, která vaším účelům odpovídá nejlépe.

 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží