POZOR. Ve středu 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak ovlivňuje tloušťka fólie kvalitu laminování

Publikováno: 19. 2. 2021

Laminování zajistí delší životnost a odolnost důležitých dokumentů. Může to být jídelní lístek ve vaší kavárně, bezpečnostní informace ve výrobní hale nebo třeba diplom vaší dcery za první místo v taneční soutěži.

Při laminování se řiďte hlavně tloušťkou fólie. Ta se udává mikronech, a jen pro představu – jeden mikron je jedna tisícina milimetru. Opět pro představu – lidský vlas má tloušťku zhruba 40 – 100 mikronů.

Nejpoužívanější laminovací fólie mají 80, 100 a 125 mikronů. Běžně lze narazit i na silnější modely se 150 a 175 mikrony.

Základní poučka je taková, že čím silnější fólie, tím lépe a déle je dokument chráněný.

A nejde jen o životnost. Silnější vrstva pomůže i lepší odolnosti. Tam, kde hrozí ohýbání laminovaného dokumentu, nebo kde musí čelit vlhku, pádům a nárazům, tam je vhodné použít silnější fólii.

Například jídelní lístky nebo různé katalogové listy, přehled zboží/služeb, který chcete pro zákazníky vytisknout… tam všude je lepší sáhnout aspoň po 100mm variantě. Když totiž váš lístek budou zákazníci krčit a žmoulat v rukou, zatímco čekají na obsluhu, dají fólii celkem slušně zabrat.

Naopak na zmíněný diplom v taneční soutěži se bude spíš jen prášit na stole či nástěnce a tak postačí 80mm fólie.

Silnější varianty ochrany je dobré volit u dokumentů menších rozměrů, třeba vizitek, dokladů a podobně. Jsou pak pevnější a nejdou snadno ohýbat, což prodlouží životnost. Například stará občanka měla fólii silnou 125 mikronů a technický průkaz u auta je chráněn 175 mikrony.

A poslední rada – fólii pořizujte i s ohledem na vaši laminovačku. Ne každý model si poradí s libovolnou tloušťkou fólie. Pokud budete laminovačku teprve pořizovat, myslete i na to, že se silnými fóliemi si poradí jen kvalitnější a tedy dražší stroje. Ať se vám laminování zbytečně neprodraží.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží