Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Jak se ze škrobu stane bio plastový obal a jak se zase rozloží?

Publikováno: 30. 6. 2020

V posledních letech jsou čím dál populárnější náhražky plastů z biologických materiálů. Tašky, fólie a další obaly z bio plastů jsou šetrnější k přírodě a vlastnostmi se vyrovnají klasickým obalům.

Vlákna z bioplastu se označují zkratkou PLA (poly lactid acid) a získávají si na trhu čím dál větší podíl. Vynalezeny byly sice již v roce 1932, ale průmyslová velkovýroba je záležitostí posledních necelých 20 let. V obalovém průmyslu se začaly více prosazovat po roce 2010.

Zatímco normální plasty se vyrábí z ropy, surovinou pro bioplast jsou přírodní materiály jako kukuřičný a bramborový škrob, sláma, cukrová třtina nebo pšeničná celulóza. Z těchto základů se pak chemickou cestou vyrobí materiál, který je vlastnostmi srovnatelný běžným plastem. Například tašky z bioplastu mají nosnost až 10kg, což na běžný nákup bohatě stačí.

Všichni výrobci bioplastových obalů uvádějí, že se jejich výrobky v přírodě rozloží. Třeba na běžném zahradním kompostu. To je sice v zásadě pravda, ale je to trochu složitější.

Bioplasty se vyrábí z různých materiálů, proto je rozdílná i doba a podmínky, za kterých se rozloží. Většinou platí, že se bio obal rozloží v řádu měsíců. Kdo očekává, že vyhodí na kompost tašku a za týden už tam nebude, bude zklamaný.

Některé obaly navíc vyžadují velmi specifické podmínky. Vysokou teplotu a vlhkost a ještě pravidelné „kypření a přehrabování“. Těchto podmínek nejde na běžném zahradním kompostu dosáhnout. Může se pak stát, že zbytky tašky vydrží v kompostu i pár let a lidé ztratí v bioplasty důvěru.

Doporučujeme si vždy zjistit, jak je to s rozložitelností právě vašeho obalu. Pokud výrobce udává vyšší hodnoty nebo specifikuje podmínky pro rozklad tak, že je složité jich v domácích podmínkách dosáhnout, doporučujeme obal dát spíše do kontejneru na bioodpad než na zahradní kompost.

Bioplasty se v kompostu rozkládají na oxid uhličitý a obyčejnou vodu. Jsou tak pro přírodu prospěšné, protože zúrodňují půdu.

V naší nabídce najdete širokou nabídku bio obalů. Kromě klasických bio tašek můžete vybírat i mezi pytly na odpad nebo výplňovými materiály do balíků.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží