POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak skladovat cukroví?

Publikováno: 27. 10. 2017

Cukroví = Vánoce. Platí tato rovnice i u vás? V některých domácnostech se pečou i desítky druhů. Někde se počet druhů zredukoval pouze na ty nejoblíbenější, ale dohánějí to v množství. Každý, kdo peče cukroví, má své fígle a tajné recepty. A že si cukroví kupujete každý rok od stejného pekaře ve vašem městě? Hlavní je, aby do Vánoc vydrželo v perfektním stavu a nebylo na jeho množství znát častější ochutnávání.

Jak tedy uchovat cukroví, aby bylo co nejlahodnější?

Záleží samozřejmě na druhu. Ale v zásadě platí, že cukroví má odpočívat na chladném a suchém místě. Ne však někde, kde by mohla teplota spadnout pod bod mrazu. Také by cukroví nemělo být v prostoru s jinými aromatickými surovinami. Protože, kdo by chtěl ochutnat linecké kolečko, které voní jako šiška salámu?

Lednice, která by splňovala nároky chladu a sucha, bývá před vánoci plná až po okraj a tudíž nám nezbývá nic jiného, než se poohlédnout po jiném místě. Ideální je chladný sklep, chodba nebo komora. Také je dobré připravit si dostatek papírových krabic i plastových dóz. A podle čeho třídit jednotlivé druhy?
 

  • Linecké a jiné slepované cukroví - papírová krabice pomůže dosáhnout ideálního stavu provlhnutí
  • S čokoládovou polevou nebo máslovou náplní - tyto dobroty nesmí projít mrazem, nejlépe jim bude v plastové dóze
  • Kokosky a sněhové pusinky - nejlépe jim bude v papírovém sáčku
  • Pracny, sušenky a neslepované cukroví - aby zůstaly křupavé, je nejlepší uzavřít do plastové dózy, která bude vystlaná ubrouskem
  • Nepečené salámky - pro tento druh je nejlepší udělat místo v lednici a plastovou nádobu ještě vyložit alobalem

Pokud máte velkou krabici, nebojte se uložit různé druhy k sobě. Aby se nepromíchaly, můžete použít listy pečícího papíru. Těmi snadno vytvoříte hranice. Dovolíme si zde ale malé upozornění. Okrádáte se tím totiž o tu obrovskou radost, když na dně krabice najdete mezi rohlíčky tu poslední, zaručeně nejlepší pracnu. 

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží