Během Velikonoc máme zavřeno od pátku 29. 3. do pondělí 1. 4. 2024. Otevřeno bude opět od úterý 2. 4. 2024.

Jak skladovat kartonové krabice a lepenku?

Publikováno: 14. 4. 2022
Aktualizováno: 22. 6. 2023

Lepenkové krabice a další kartonové obaly se vyrábí z papíroviny. Z části jde o materiál recyklovaný, z části o nový. V každém případě jde ale o materiál přírodní, který na rozdíl třeba od plastů nemůžete skladovat jen tak někde. Karton vyžaduje pro skladování dodržení specifických podmínek.

Jako u každého obalu na bázi papíru jsou klíčovými parametry teplota a vlhkost.

Kartonové krabice doporučujeme skladovat v teplotním rozmezí od 5 do 30 °C. Úplně ideální teplota je pak 15  25 °C. Mimo tento užší koridor by se měla dostat jen výjimečně a ne na dlouhou dobu.

Jaká je optimální vlhkost?

Lepenka musí být také chráněna před slunečním zářením. Slunce nejenže lokálně zvyšuje teplotu vysoko nad doporučenou mez, ale navíc materiál extrémně vysušuje.

I u vlhkosti vzduchu operujeme s užším – ideálním rozmezím, které je mezi 55 – 65 % a širší hladinou 30 – 70 %, kde karton také skladování přežije, ale nedoporučujeme v hraničních podmínkách skladovat krabice dlouhodobě.

V příliš suchém prostředí papír a kartonáž vysychají a mohou se začít lámat. V příliš vlhkém prostředí naopak nasají vlhkost a začnou se vlnit.

Velmi náchylný je karton zejména na rychlé změny teplot nebo vlhkosti. Ty umí karton rychle tvarově deformovat a poruší i jeho vnitřní strukturu a tedy pevnost a odolnost.

Pozor na radiátory

Zároveň pohlídejte, aby karton nebyl skladován poblíž radiátorů nebo jiných zdrojů tepla. Opět zde platí to samé co pro sluneční svit. Zdroje tepla by lokálně zvýšily teplotu a výrazně ovlivní i vlhkost vzduchu. Navíc byste si této chyby nemuseli dlouho vůbec všimnout, protože průměrná teplota a vlhkost v celém skladu by byla v normě.

Kartonáž ale můžete při skladování poničit i mechanickým způsobem. Mějte na paměti, že jde o poměrně křehký materiál. Na nesložených krabicích nikdy neskladujte těžké předměty nebo třeba palety se zbožím. Neskladujte ani příliš mnoho nesložených krabic na sobě. Krabice ve spodní části stohu by se vahou ostatních mohly deformovat.

Lehká a rovnoměrná zátěž plochým předmětem naopak může být ku prospěchu věci, protože zabrání kartonu v možném zvlnění povrchu.

 

 

autor:
Jiří Novák
marketingový manažer


Související zboží