POZOR. Ve středu 1. a 8. května 2024 bude prodejna zavřená. Děkujeme za pochopení.

Jak snadno vyčistit klávesnici a myš?

Publikováno: 11. 7. 2019
Aktualizováno: 22. 6. 2023

Prací na počítači strávíme často několik hodin denně. V blízkosti počítače běžně jíme a pijeme. Také krémy na ruce, které prospívají naší pokožce, tak úplně neprospívají klávesnici ani myši. Na první pohled nemusí vaše klávesnice vypadat špinavě, ale věřte, že jednou za čas si péči zaslouží. Jak vyčistit od bakterií klávesnici a myš? A jak často tento proces opakovat?

Klávesnici bychom měli čistit každý měsíc. A co k tomu budeme potřebovat?

V první řadě zkusíme co nejvíce nečistot z klávesnice jednoduše vyklepat. Dále si můžeme pomoci stlačeným vzduchem a měkkým štětečkem. Na nádobku stlačeného vzduchu nasadíme úzkou trubičku, díky které můžeme mířit přesně a dostat tak proud vzduchu i do nedostupných míst. Štětečkem vymeteme nejjemnější prachové částice a toto opakujeme tak dlouho, dokud se nezbavíme veškerého viditelného svinčíku. Po mechanickém vyčištění je čas na to bakteriální. Větší části klávesnice můžeme otřít vatovými tampony namočenými v lihu. Stejně tak jednotlivé klávesy pomocí kosmetických tyčinek, které se dostanou do nejmenších skulin. Líh navíc po krátké době vyprchá, takže se můžete ihned pustit do další práce. Nejprve ale účinky lihu vyzkoušejte na jedné klávese, abyste si v zápalu práce nesmazali všechna písmenka z kláves.

V případě čištění počítačové myši je způsob stejný, jen v první fázi rozmontujete šroubky držící myš pohromadě a vyklepete nečistoty. Nezapomeňte ale tamponem otřít i kolečko, které bývá často zaneseno právě krémy na ruce. Kolečko pak prokluzuje a práce s ním je obtížná.

Jak vidíte, není nutné kupovat novou klávesnici a myš. Pravidelné čištění vám sice zabere pár desítek minut času, ale nebudete si muset zvykat na nové. 

autor:
Jiří Novák
marketingový manažer


Související zboží