Jak správně třídit odpad

Publikováno: 2. 8. 2022

Třídění odpadu je už dnes pro většinu lidí samozřejmostí. Čas od času ale i zkušené třídiče zaskočí nějaký kousek odpadu, se kterým si nevědí rady. Sepsali jsme proto základní přehled kam co vytřídit včetně specialit. V závěru článku najdete několik tipů, jak si třídění usnadnit a udržet pořádek.

 

Do černého kontejneru patří běžný domácí odpad a odpad, který nelze již dále zpracovat.  Je to například různé smetí, popel (nikoliv horký), papír a obaly, které jsou znečištěné a nehodí se k recyklaci. Nevhazujte sem nebezpečný odpad, chemikálie nebo léky.

Do žluté popelnice nebo kontejneru vyhazujte  plastové obaly, tašky, sáčky, sešlápnuté PET lahve, prázdné obaly od čisticích, pracích a kosmetických přípravků, kelímky od jogurtů, různé balicí fólie, obaly od CD a další výrobky z plastů. Můžete sem vyhodit také polystyren, větší kusy však raději rozlámejte.

Neházejte sem plastové obaly, které jsou mastné nebo obsahují zbytky potravin. (Kelímky od mléčných výrobků není třeba vymývat. Je ale dobré je důkladně vyškrabat.) Nepatří sem ani obaly od nebezpečných látek (chemikálií, barev, žíravin), novodurové trubky ani podlahové krytiny.

Sem vyhazujte noviny, časopisy, letáky, brožury, lepenkové a kartonové obaly, sešity, knihy, také obálky (i s fóliových okénkem), bublinkové obálky (z těch nejprve vyjměte plastový vnitřek). Drobné kovové svorky a sponky není nutné z časopisů odstraňovat. Dříve se k recyklaci nepoužívaly ruličky od toaletního papíru ani plata od vajec, v současnosti však už tento odpad můžete třídit do modrých popepnic a kontejnerů.

Nepatří sem papír, který je mastný, mokrý nebo jinak znečištěný. Stejně tak nejsou k recyklaci vhodné použité papírové ubrousky nebo kapesníčky a už vůbec ne dětské pleny nebo hygienické potřeby.

Do zeleného kontejneru patří lahve od vína, piva a dalších nápojů, sklenice od kečupů nebo zavařenin, tabulové sklo (není nutné jej rozbíjet). Můžete sem házet jakékoliv sklo, pokud však máte v blízkosti také bílý kontejner použijte ho pro vytřídění čirého bezbarvého skla.

Nevhazujte sem zrcadla, autoskla, keramiku ani porcelán, také sem nepatří drátované sklo nebo zlacená skla. Zálohované lahve sem nevhazujte, vraťte je do obchodu k dalšímu využití.

Do bílých kontejnerů (pokud je máte k dispozici) třiďte sklo, které je čiré a bezbarvé.

Sem patří odpad z kovu jako jsou plechovky, konzervy, alobal, kovové tuby, krabičky, kancelářské sponky, šrouby a další drobnější kovový odpad. Rozměrnější kovový odpad odvážejte na sběrný dvůr.

Do kontejnerů na kovy nevyhazujte nádobky od deodorantů, od šlehačky ve spreji ani jiné tlakové nádobky. Nepatří sem ani plechovky se zbytky nebezpečných látek, plechovky od barev, elektrické spotřebiče, kovy jako olovo či rtuť

Bio odpad zahrnuje odřezky ovoce a zeleniny, čajové sáčky, kávovou sedlinu, zeminu z květináčů, zbytky rostlin, trávu, listí, spadané ovoce, štěpka, větvičky, piliny, hobliny (ne však použitou podestýlku), kůru, seno a slámu.

Do hnědých popelnic nedávejte sáčky, kamení, kosti, tuky, kůže, maso, mléčné výrobky, zbytky jídel, podestlýlky domácích mazlíčků, exkrementy, vlasy, chlupy, peří, uhynulá zvířata nebo nebezpečné odpady.

Nápojové kartony (tetrapakové obaly) obsahují vysoce kvalitní celulózu s dlouhými vlákny, proto má rozhodně smysl je třídit. Nádoby pro jejich sběr bývají černé s oranžovým víkem a polepem. Patří do nich krabice od džusů, mléka, vína, dětských "pitíček" a jiných nápojů ale i krabičky od kefíru a smetany. Zejména poslední jmenované obaly je dobré před vytříděním vypláchnout. Zabráníte tak množení plísní a kvasinek, které by jinak obal znehodnotily. Krabice také vždy sešlápněte, abyste ušetřili místo v kontejneru.

Do těchto kontejnerů nevhazujte silně znečištěné obaly se zbytky potravin.

Vysloužilá elektrická zařízení vyhazujte do červených kontejnerů. Jsou určené na telefony, elektronické hračky, hobby nářadí, kalkulačky, tiskárny, počítače a jejich příslušenství, audiotechniku, domácí spotřebiče, akumulátory a baterie.

Nepatří sem autobaterie, zářivky, úsporné žárovky, náplň do tiskárny, televizory ani monitory.

 

Tipy pro snadné třídění

V domácnosti se určitě hodí mít speciální dělený koš na třídění odpadu, díky němu se vyhnete nevzhledným pytlům a krabicím a s patrovou variantou ještě ušetříte místo.

Ve větších provozech nebo na kulturních akcích se k třídění odpadu používájí stojany a odpadové pytle.

V naší nabídce najdete také plastové barevné popelnice. A to ve dvou různých velikostech - klasické popelnice o objemu 120 litrů a velké popelnice o objemu 240 litrů.

Koupit u nás můžete dokonce i odpadové kontejnery a to hned v několika barvách.

 

 

autor:
Pavla Lébrová

marketingový specialista


Související zboží