Jak správně zabalit a stěhovat obrazy

Publikováno: 26. 6. 2022

Ať už vám na stěně visí opravdu cenná starožitnost nebo plátno, ke kterému máte spíše citový než finanční vztah, určitě nechcete, aby se s ním při stěhování něco stalo.

Obrazy patří k tomu nejkřehčímu, co vám při stěhování projde rukama. Navíc se velmi složitě a draze opravují. Stačí jedna nepozornost a neštěstí je na světě. Uštípnutý roh z rámu rodinné cennosti mrzí víc než stejný uštípnutý roh na poličce z Ikea.

Při balení obrazů rozhodně na obalových materiálech nešetřete. Bublinkové fólie, krabice i další nutný materiál pořiďte nový a kvalitní.

Po sundání ze stěny obraz zbavte prachu a očistěte. Připravte si bublinkovou fólii a položte na ni obraz plátnem vzhůru. Další část fólie přeložte přes plátno tak, aby byla zakrytá celá plocha obrazu. Konec bublinkové fólie zalepte lepící páskou. Pokud chcete mít jistotu, můžete zabalený obraz ještě omotat vrstvou streč fólie.

Nyní doporučujeme zvýšit ochranu hran a rohů. K tomu můžete využít buď kartonové ochranné rohy, ještě účinnější jsou ochranné rohy z polystyrenu. Hrany obrazů můžete zakrýt ochrannými profily z mirelonu.

Takto zabalený obraz vložte do kvalitní lepenkové krabice, která by určitě měla být aspoň pětivrstvá. Využít můžete i přímo speciální krabice na obrazy, které se vyrábí ve specifickém mělkém tvaru a je na ni použitá kvalitní pětivrstvá lepenka. Pokud rozměry speciální krabice nevyhovují, použijte jakoukoli rozměrově vyhovující pětivrstvou krabici.

Volné místo vyplňte výplňovým materiálem, aby se obraz v krabici nehýbal. Ideální jsou například flo-pak tělíska, která se přizpůsobí místu v krabici.

Do auta obraz umístěte „stojící“, abyste zabránili rizikovému zatížení přední plochy obrazu. Krabici v autě dobře ukotvěte, abyste zabránili pohybu po prostoru, to byste ale měli udělat se všemi stěhovanými věcmi, takže s tím určitě nebude problém.

V novém domově nejdříve vystěhujte všechen nábytek a doplňky a až poté vybalte obrazy a umístěte je na stěnu. Zabráníte tak možnosti, že obraz shodíte ze stěny při neopatrném pohybování s velkým nábytkem.

autor:
Jiří Novák

marketingový specialista


Související zboží